Popülizm mi yoksa iki yüzlülük mü?

ResimSırbistan cumhurbaşkanının 170 bin dinarlık (1.500 dolar kadar) maaşı bu tür bir makam için yeterli mi?

Maaşı yakın zamanda artırılmış olsa da ve hatta yakın gelecekte yaklaşık 170.000 dinar alacak olmasına rağmen, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vučić hala bölgedeki en az maaş alan liderler arasında yer alacak. Danas medya organının görüştüğü kişilere göre bu, böyle bir pozisyon için yetersiz bir maaş ama aynı zamanda da popülist çünkü "kulağa hoş geliyor ama hiçbir şeyi açıklamıyor."

Ekonomist ve Özgür Sırbistan Partisi eş başkanı Aleksandar Stevanović, 170.000 dinarlık maaşın bu pozisyon için uygun olmadığını söylüyor ve şu şöyle devam ediyor: “Vučić'i sevip sevmeyebilirsiniz veya Tadić'i de sevip sevmeyebilirsiniz, başarılarını takdir edip reddedebilirsiniz de, ancak gerçek şu ki başkanın maaşı ortalama bir programcının maaşından daha düşük ve bu tamamen anormal. Beyaz Belgrad'da bir garsonun aldığı maaştan veya şoförün maaşının iki katından fazla.”

Stevanović, "Ülke olarak daha hızlı kalkınmamız için ne yazık ki, iki yüzlülük yalnızca kamu görevlilerinin maaşlarında mevcut değil" diye belirtiyor. NIN'in genel yayın yönetmeni yardımcısı Vesna Mališić, bu maaşın popülist olduğunu ifade ediyor. "Kulağa hoş geliyor ama aslında hiçbir şey söylemiyor. Başkanın maaşının bu kadar düşük olması normal değil ama bu toplumun neyi ve nasıl yaşadığını kontrol edecek mekanizmalarının olmaması da normal değil."

(Erişim tarihi, 19.01.2023)
Bu içerik 18.01.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 67 kez okundu.