Plenkovic: Bosna Hersek Sırp Cumhuriyeti entitesi içindeki ayrılıkçı eğilimler yıllardır sürüyor

Resim
Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenkovic 28 Aralık 2023 tarihinde yaptığı açıklamada, Bosnalı Sırp lider Milorad Dodik'in ayrılık tehditlerinin yeni olmadığını, Bosna Hersek’in Sırp Cumhuriyeti entitesindeki ayrılıkçı eğilimlerin yıllardır devam ettiğini söyledi. Plenkovic, Hırvatistan'ın Bosna Hersek'in bütünlüğünü ve bu ülkenin Avrupa'ya giden yolunu desteklediğini yineledi.
RTRS'ye verdiği röportajda Dodik, Sırp Cumhuriyeti entitesi yerel parlamentosunun, Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi Christian Schmidt'in devlet mülkiyetinin statüsüne ilişkin yasayı yürürlüğe koyduğu gün SC entitesinin bağımsızlık ilan edeceğini duyurdu.
Dodik, Sırp Cumhuriyeti entitesinin Bosna Hersek'ten ayrıldığını ilan etmesi durumunda dünyada uluslararası askeri müdahaleyi önleyecek dostları olduğunu da söyledi.
Plenkovic, "Bosna Hersek’te Hırvat siyasi partileri tarafından savunulan, üç kurucu ulusun eşitliğine dayanan bir konsept var; bana göre, ülkenin Avrupa yolu ile en çok ilgilenen Hırvatlardır. Bu, ülke için de iyidir ve biz de bunu destekleyeceğiz" dedi.
Plenkovic’e göre, Dodik'in açıklamaları bir "tekrar" olsa da göz ardı edilmemelidir. Plenkovic, Hırvatistan'ın tüm Bosna Hersek'in Avrupa'ya doğru ilerlemesini, istikrar kazanmasını, gerginlik ve çatışma olmamasını desteklediğini diyerek sözlerine ekledi.

Bu içerik 28.12.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 20 kez okundu.