Plenković ve Rama, Sırbistan'a karşı önlem alınması çağrısında bulundu

Resim

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ve Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenković, Kosova'nın kuzeyindeki Sırp paramiliter güçlerin saldırısını ve Belgrad'ın onları kahraman ilan etmesini şiddetle kınadı ve bu nedenle AB ve Batı’nın Sırbistan'a karşı önlemler almasını talep etti.

24 Eylül Pazar günü Kosova'nın kuzeyindeki Banjska köyünde Sırp paramiliter güçlerin ateş açması sonucu bir Kosovalı polis öldü. Bunun üzerine Kosova güvenlik güçleri çıkan çatışmada üç Sırp saldırganı etkisiz hale getirdi, bu nedenle Belgrad bir günlük yas ilan etti.

Rama, Zagreb'e yaptığı resmi ziyaret sırasında katıldığı konferansta, Sırp paramiliter güçlerin saldırısı kadar Belgrad'ın tepkisinin de endişe verici olduğunu söyledi.

Plenković, bu hamlelere "cevapsız kalamayacağını" ve Belgrad'ın yas günündeki kararın "yaşananlarla neredeyse özdeşleşme anlamına geldiğini" vurguladı. Orada tam olarak neler yaşandığını belirlemek için bir soruşturma yürütüleceğini ve ardından AB'nin Priştine ile Belgrad arasındaki diyaloğundan sorumlu özel elçiye tedbir önerilerinde bulunacağına dikkat çekti.

Avrupa Komisyonu (AK)’da, birkaç ay önce Kosova'ya karşı yaptığı gibi, tüm üye ülkelerin onayı olmadan özerk bir şekilde önlemler alabilir. AB'nin Priştine'ye yönelik taleplerinin yerine getirilmemesi nedeniyle AK, İstikrar ve Ortaklık Anlaşması kapsamındaki çalışmalarını askıya alacak önlemler aldı, üst düzey toplantı davetlerini geri çekti ve Kosova'yı 7,5 milyar avroluk programından uzaklaştırdı.

Hırvatistan Başbakanı, tedbirlerin alınacağından emin olduğunu vurgularken, Rama da Belgrad’ın yas günü kararının başka türlü yorumlanamayacağı için bu tedbirlerin "zaman kaybetmeden" uygulanması gerektiğini belirtti.

Kaynak: https://www.vecernji.ba/vijesti/plenkovic-i-rama-pozvali-na-mjere-protiv-srbije-zbog-nasilja-na-kosovu-1713490 (Erişim tarihi, 04.10.2023)

Bu içerik 02.10.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 22 kez okundu.