Plenković, Janša ile görüştü

Resim

Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenković, Sloven mevkidaşı Janez Janša ile Zagreb’de bir araya geldi.

Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenković yaptığı açıklamada “Göreve geldiğimizden bu yana son birkaç yılda yaptığımız çoğu toplantının iki ülke arasındaki ilişkileri gerçekten iyileştirdiğini söyleyebiliriz, bu toplantıda onlardan biri oldu. Mevcut tüm sorunları hem sessizce hem de iki ülkeyi memnun edecek şekilde çözmeye çalışıyoruz”, dedi.

Ayrıca güncel konuları, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısını ve bunun sonuçlarını tartıştıklarını söyleyen Plenković, Rusya’nın bu saldırganlığı karşısında hem Slovenya hem Hırvatistan, daha ilk günden itibaren net ve kararlı bir tutum sergilemiştir. Bunun sonuçları iki temel konuda hissedilmektedir: Birincisi büyük mülteci krizidir.

Bu konuda hem Hırvatistan hem de Slovenya, Ukraynalı mültecileri kabul etmeye hazır bulunduklarını ve Ukrayna’daki dostlarımıza yardımları sürdürmek konusunda hazır olduklarını ifade ettiler.

Plenković, son derece önemli bir diğer konunun da enerji sorunu olduğunu ve buna dayanarak bakanlarımızın önümüzdeki hafta Zagreb’de görüşecekleri konusunda anlaşma sağladıklarını söyledi.

Açıklamalarda Krško nükleer enerji santralinden, yani onun modernizasyonundan da bahsedildi. Plenkoviç: “Eğer Slovenya bu yolda ilerliyorsa, biz de onların peşinden gideceğiz. Krško nükleer enerji santrali, Hırvatistan’ın sahip olduğu elektriğin yüzde 15’ini temsil ediyor. Bu da bizim için çok önemli.” dedi.

Slovenya Başbakanı Janez Janša ise konuşmasında şunları söyledi: “Slovenya’nın yılda bir milyar metreküp doğalgaza ihtiyacı var. Yeni doğalgaz boru hattı kapasitelerini arttırmayı düşünmemiz gerekiyor. Slovenya, Šoštanj termik santralini kapatma sözü verdi. Bunu Krško nükleer santralinin ikinci bloğu faaliyete geçtiğinde yapacağız.”dedi.
Bu içerik 28.03.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 63 kez okundu.