Plenković: Hırvatistan üçüncü çeyrekteki GSYİH büyümesi açısından şu anda AB içinde birinci sırada

Resim
Devlet İstatistik Kurumu’nun ilk tahminine göre, Hırvatistan'ın Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYİH)'sı bu yılın üçüncü çeyreğinde 2022'nin aynı çeyreğine göre reel olarak yüzde 2,8 arttı.
Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenković yaptığı açıklamada, Hırvatistan'ın üçüncü çeyrekte GSYİH büyümesi açısından Avrupa Birliği'nde (AB) birinci sırada yer aldığını ve bunun da Hükümet'in kriz koşullarındaki hamlelerinin doğruluğunu teyit ettiğini söyledi. Devlet İstatistik Kurumu’nun ilk tahminine göre, Hırvatistan'ın GSYİH'sı bu yılın üçüncü çeyreğinde 2022 yılının aynı çeyreğine kıyasla reel olarak yüzde 2,8 arttı. Aynı zamanda Hükümetin basın açıklamasında da buna işaret edildi. Bu yılın üçüncü çeyreğinin şimdiden pozitif GSYİH büyüme oranının kaydedildiği art arda 11. çeyrek olduğunu söyleyebiliriz.
Plenković, "Ekonomideki toparlanmanın pandemiden sonra ne kadar güçlü olduğu, bu yılın üçüncü çeyreğinde GSYH'nin, salgın öncesi 2019'un üçüncü çeyreğine göre reel olarak yüzde 13 daha yüksek olmasıyla ortaya çıkıyor." dedi. GSYİH büyümesi üzerindeki en büyük etkinin hane halkı tüketim büyümesinin yüzde 3'lük devam etmesi ve sabit sermaye yatırımlarındaki yüzde 6,1'lik giderek artan hızlı büyüme olduğunu sözlerine ekledi.
Hırvatistan ekonomisi üçüncü çeyrekte yıllık bazda yüzde 3, çeyrek bazında ise yüzde 0,3 büyüdü. Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) şu ana kadar 23 AB üye ülkesi için üçüncü çeyrekte mevsimsellikten arındırılmış GSYİH büyüme oranlarına ilişkin verileri yayınladı; Hırvatistan yüzde üç büyümeyle başı çekiyor. Onu, ekonomisi bu yılın üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 2,2 büyüyen Kıbrıs ve yüzde 2,1 ile Romanya takip ediyor.
23 AB üye ülkesinin mevcut verileriyle karşılaştırıldığında, Hırvatistan bu yılın üçüncü çeyreğinde AB'deki en yüksek büyüme oranını kaydetti. Başbakan Andrej Plenković, Hırvat işadamları ve çalışanlarının yanı sıra, hükümetin sosyal uyumu korumak amacıyla çok sayıda krize yönelik güçlü müdahalelerinin de buna katkıda bulunduğunu söyledi.

Bu içerik 28.11.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 36 kez okundu.