Plenković: 2026’da OECD’ye girmeyi hedefliyoruz

Resim
Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenković, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Genel Sekreteri ve Konsey üyeleriyle Paris’te yaptığı toplantının ardından, Hırvatistan’ın 2026 yılında OECD’ye girmesini ümit ettiğini ve bu sayede Zagreb’in son stratejik hedefini de gerçekleştireceğini söyledi.
Plenković, OECD toplantısının ardından gazetecilere verdiği demeçte, teknik sürecin "2026 yılında üyeliğe ulaşma hedefiyle 2025 yılı sonuna kadar tamamlanması gerekiyor. Bizimle birlikte Bulgaristan, Romanya, Brezilya, Arjantin ve Peru da bu hedefi gerçekleştirmek istiyor” dedi.
OECD Genel Sekreteri Mathias Cormann, Hırvatistan’ın OECD’ye katılımı konusunda henüz kesin bir tarih belirtilmediğini, ancak Zagreb’in teknik kısmı 2025 yılının sonuna kadar tamamlamasını beklediğini belirtti. Konuşmasının devamında, "Hırvatistan'ın çok iyi bir ilerleme kaydettiğini size söylemekten memnuniyet duyuyorum" ifadesinde bulundu.
Başbakan Plenković, OECD Konseyi'ne, Hırvatistan’ın AB’ye, Avro Bölgesine ve Schengen'e katıldıktan sonra OECD’ye katılmanın Hırvatistan'ın "nihai stratejik hedefi" olduğunu ifade etti.
Toplantıda Başbakan Plenković’in yanı sıra Dışişleri Bakanı Gordan Grlić Radman ile Maliye Bakanı Marko Primorac da yer aldı.
Hırvatistan 2017 yılında OECD'ye katılım başvurusunda bulundu ve katılım müzakere süreci Temmuz 2022'de başladı.

Bu içerik 30.10.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 26 kez okundu.