Plenković, "Soruşturma birkaç hafta daha sürebilir, vatandaşlarımızın güvenliği garanti altındadır"

Resim
Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenković, bölge liderleri ile gerçekleştireceği gayrı resmi bir toplantı için Atina'da bulunuyor. Plenković burada, ev sahibi Kyriakos Mitsotakis ile ikili bir görüşme gerçekleştirdi. Bu görüşmede, 8 Ağustos'ta oynanması planlanan ancak taraftar şiddeti sebebiyle ertelenen AEK- Dinamo Zagreb futbol karşılaşması öncesinde yaşanan olaylar sonucunda tutuklanan Hırvat vatandaşlarının durumu ele alındı.
Plenković görüşme sonrasında, "İlk günden bu yana tavrımız nettir; şiddeti ve holiganlığı şiddetle kınıyoruz, yaşanan can kayıplarından dolayı üzüntümüzü dile getirdik, Yunan başbakanına ve tüm Yunan halkına başsağlığı dileklerimizi ilettik. Taraftar şiddetine ve bu tür önceden planlanmış şiddet olaylarına karşıyız. Bunun gibi olayların, spora ve Hırvatistan'ın Yunanistan'daki itibarına zarar vermesine neden olan şeylere karşıyız" dedi. Ayrıca Plenković, "Yunanistan'dan bir kez daha Hırvat vatandaşlarının güvenliği konusunda bilgi istedik, şu ana kadar 102 kişi tutuklandı. Başbakan Mitsotakis ise gözaltına alınanların güvenliğini garanti edebileceğini vurguladı. Biz de adil ve hızlı bir yargılama yapılmasını talep ettik. Ayrıca eylemin niteliğine göre cezai sorumluluk kapsamına girmeyen ve kabahat kapsamına giren kişiler varsa, bu kişilerin ülkeden derhal sınır dışı edilip Hırvatistan'a geri gönderilmelerini sağlayacak kararların alınması gerektiğini ifade ettik. Hırvat devletinin bazı vatandaşlarımızın ülkelerine gönderilmesi halinde tedbir amaçlı gözetim uygulamaya hazır olduğunu söyledik” dedi.
Plenković son olarak, soruşturmanın birkaç hafta daha sürebileceğini sözlerine ekleyerek yaşanan bu gelişmelerin "son derece olağandışı bir durum" olduğunu belirtti. Ayrıca, bir vakayla bağlantılı olarak yabancı bir ülkede 102 Hırvat vatandaşının gözaltına alındığı bir durumla daha önce ülke olarak karşılaşmadıklarını, sözlerine ekleyerek açıklamasını sonlandırdı.

Bu içerik 21.08.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 30 kez okundu.