Plenković: 'Hırvatistan yalnızca bir geçiş ülkesidir. Ukrayna tahılını ithal etmeyecek'

Resim
Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenković Pazartesi yaptığı açıklamada, Polonya, Macaristan ve Slovakya’nın, savaşın harap ettiği Ukrayna’dan gıda ithalatına yönelik ambargoyu uzatmaya karar vermesinin ardından, Hırvatistan'ın Ukrayna tahılı için bir geçiş ülkesi olmaya devam edeceğini bildirdi. Plenković, Hırvatistan’ın yalnızca bir geçiş ülkesi olduğunu ve Hırvatistan’ın Ukrayna tahılını ithal etmeyeceğini söyledi.
Ayrıca, üst düzey Ukraynalı yetkililer de Eylül ayında, Ukrayna tahılının Tuna Nehri ve Adriyatik Denizi'ndeki Hırvat limanları üzerinden nakledildiğini doğrulamıştı.
Gazetecilerin Ukrayna tahıl koridoru ile ilgili olarak Hırvatistan'ın tutumunu sorması üzerine Plenković, Hırvat limanlarının Ukrayna tahılının üçüncü ülkelere nakli için kullanıldığını belirtti. AB’nin, bir dayanışma koridoru kurarak Ukrayna'ya yardım etme kararı alması ile ilgili olarak Plenković, "Dayanışma koridorunun tüm amacı, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik acımasız saldırganlığına rağmen, büyük miktarlarda Ukrayna tahılının Ukrayna'dan ihraç edilebilmesine imkan sağlamaktır" dedi.
Plenković ayrıca, Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy ve Ukraynalı bakanlara, "Hırvatistan’ın bir geçiş ülkesi olma tutumunun ve isteğinin" açıkça bildirildiğinin de altını çizdi.
 

 

Bu içerik 18.09.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 30 kez okundu.