Plenković: “Hırvatistan Ukrayna'nın yanında, krizin tek sorumlusu Rusya”

ResimHırvatistan Başbakanı Andrej Plenković Salı günü Ukraynalı Verkhovna Rada'ya hitaben yaptığı konuşmada, Hırvatistan'ın Ukrayna'nın yanında olduğunu bir kez daha yineleyerek Rusya'yı "küresel krizin tek sorumlusu" olarak nitelendirdi.

"Adalet ve gerçek sizden yanadır. İşte bu yüzden Hırvatistan, saldırganlığın ilk gününden itibaren dayanışma içinde sımsıkı bir şekilde yanınızda duruyor. Rusya’nın sınırları şiddetli, yasadışı ve savunulamaz bir şekilde yeniden çizme hırsı, bu sonbaharda Avrupa'ya ve dünyaya gerçek yüzünü gösteren otoriter rejimin dışa vuran bir tezahürüdür. Ukrayna, bu yıl 24 Şubat'tan önce ve sonra, kendi kimliğini ve devletini koruma arzusuyla Rusya’nın bu politikasına karşı çıktı. Paylaştığımız ilke ve değerleri savunmaya kararlı özgür demokratik dünya, böyle bir politikaya ortak bir yanıtla karşı çıktı" dedi.

Plenković, Rusya’nın kitle imha silahları kullanma olasılığına yönelik her türlü imasını ve gıda, enerji ve enflasyonu bir silah gibi dünyanın geri kalan ülkeleri üzerinde baskı aracı olarak kullanmaya çalışmasını sert bir dille kınadı.

Başbakan, Avrupa Birliği'nin halihazırda Rusya'ya karşı sekiz yaptırım paketini uygulamaya koyduğunu ve Ukrayna'nın Avrupa Birliği’nden siyasi, askeri, insani, mali ve diğer yardımları almaya devam ettiğini belirtti. Plenković son olarak, Hırvatistan'ın Ukrayna'ya destek sağlama çabalarını bir kez daha hatırlattı.
 
Bu içerik 18.10.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 56 kez okundu.