Piskopos Timothy: Ukrayna Kilisesi meselesi Fener Rum Patrikhanesi ile görüşmeleri yavaşlattı

Resim

Makedon Ortodoks Kilisesi-Ohri Başpiskoposluğu (MOC-OA) Piskoposu Timotey, Telma TV’ye yapmış olduğu açıklamada, Fener Rum Patrikhanesi ile müzakerelerin, anlaşmaların ve görüşmelerin sona ermediğini, ancak an itibariyle kanonik açıdan kabul edemeyecekleri bazı konuların söz konusu olması nedeniyle, müzakerelerin belki de durgunluk halinde olduğunu ifade etti.

Konuşmasının devamında Piskopos Timotey, şu veya bu şekilde karşılıklı ziyaretlerin devam ettiğini ve büyük olasılıkla yakında yine Fener Rum Patrikliği’nden  misafir beklediklerini  söyledi.

Makedon Ortodoks Kilisesi tarafından neyin kabul edilemez olduğu sorusu üzerine Piskopos Timotey, Ukrayna Ortodoks Kilisesi’nin Fener Rum Patrikhanesi ve diğer üç Yunan Kilisesi tarafından tanınmış olmasının kendileri tarafından kabul edilemez olduğunu ifade etti.

Konu ile ilgili Makedon Ortodoks Kilisesi’nde bir anlaşmazlığın olup olmadığı sorusu üzerine Piskopos Timotey, “Anlaşmazlık değil de, farklı düşünenler var diyelim. Sinod, farklı siyasi ve kültürel inançlara sahip kişilerden oluşmaktadır. Bu durumda farklı düşünenlerin olması doğal. En yüce organ olarak Sinod da bu yüzden vardır. Bütün görüşleri tahlil edip, Kilise için en faydalı olanı bensimemektedir." dedi.

Cumhurbaşkanı Stevo Pendarovski'nin kilisede Rus yanlısı unsurların varlığına ilişkin uyarıları ile ilgili Piskopos Timotey, Sinod’un on kişiden oluşan bir organ olduğunu ve her üyenin bir adı ve soyadının olduğunu, dolayısıyla Cumhurbaşkanı’nın isim soyisim kullanarak daha net konuşması gerektiğini belirtti.

Kaynak: https://www.vesti.mk/article/65c326468617e01cc153837b, (Erişim tarihi, 02.07.2024).

Bu içerik 07.02.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 21 kez okundu.