Petkov: Kabine güvenoyu alamazsa B planımız hazır

ResimBaşbakan Kiril Petkov, Salı günü Parlamento’da gensoru önergesine ilişkin tartışmanın ardından gazetecilere verdiği demeçte, “Hükümete karşı gensoru önergesinin reddedileceğini umuyorum. Eğer kabul edilirse bile ilk kabine oluşturma görevi bize verilecektir.” dedi.

Petkov, ilk hükümet kurma yetkisi Değişime Devam Et’e gelirse, partinin destek isteyen milletvekilleriyle ve özellikle Böyle Bir Halk Var [TISP] ile görüşmeye devam edeceğini açıkladı. Başbakan bunu “mevcut hükümetin dayandığı B planı” olarak tanımladı.

Petkov, “Çeşitli milletvekilleriyle, özellikle de TISP üyeleriyle konuşmak için yedi günümüz daha olacak. Orada hâlâ tereddüt eden insanlar olduğunu umuyorum.” dedi.

GERB ile herhangi bir biçimde güç paylaşımının imkânsız olduğunu belirtti. “Yolsuzluk modelinin bir parçası olanlarla anlaşma yapamayız. Böyle bir durumda seçmenlerimizi ve kendimizi kandırmış olacağız. Olmayacak bir şey de HÖH [Haklar ve Özgürlükler Hareketi] ile anlaşma. Onlar bu konuda çok umutlu ama bu mümkün değil. Vazrazhdane bize absürt koşullar koydu: AB’den ve NATO’dan ayrılmak. TISP’de düzgün insanlar var ve şimdi doğru kararı nasıl vereceklerinden korkuyorlar. Herkes, Slavi Trifonov’un Devlet’i büyük bir riske attığının, bunun akılsızca ve düşüncesizce bir hareket ve perde arkasındaki ilişkilerine örnek teşkil ettiğinin farkında.” dedi.

Başbakan, TISP lideri Slavi Trifonov’un partisinin dört bakanını Kabine’den çekme ve hükümet koalisyonundan ayrılma yönünde 8 Haziran’da aldığı karara atıfta bulundu. Bu, muhalefetteki GERB-UDF’yi 15 Haziran’da Petkov Kabinesine karşı gensoru önergesi vermeye teşvik etti.

Bu içerik 21.06.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 68 kez okundu.