Pendarovski Münih’te: Batı Balkanlar'ın istikrarı için Avrupa Birliği genişleme sürecinin sürdürülmesi önemli

Resim
Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanı Stevo Pendarovski, 60. Münih Güvenlik Konferansı çerçevesinde Belgrad’daki Güvenlik Politikası Merkezi ve Cenevre’deki Güvenlik Politikası Merkezi tarafından dün akşam düzenlenen “Batı Balkanlar büyük resmin parçası mı? Yeni Avrupa Güvenlik Mimarisinin Haritalandırılması” konulu oturuma katıldı.
Oturumda Cumhurbaşkanı Pendarovski, Batı Balkanlar bölgesindeki mevcut durum, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırganlığının Avrupa’da neden olduğu güvenlik gelişmeleri bağlamındaki sonuçlar ve önümüzdeki zorluklar açısından bölgenin geleceği gibi konulara değindi.
Bu bağlamda Cumhurbaşkanı Pendarovski konuşmasında, Avrupa'da barış ve istikrarın sağlanması adına, Avrupa-Atlantik bloğunda uyumun ve Avrupa Birliği'nin genişleme sürecinin sürdürülmesinin gerekli olduğuna dikkat çekti.
Cumhurbaşkanlığı Ofisi'nin basın açıklamasında, “Bu doğrultuda, Batı Balkan ülkelerinin hızlandırılmış ve sorunsuz entegrasyonuna duyulan ihtiyaç, yalnızca siyasi süreçler ve reform gündemi için değil, aynı zamanda genel güvenlik için de kilit bir faktör olarak yeniden teyit edildi. Batı Balkanlar'ın istikrarı için önemli olan sallantılı güvenlik mimarisi, bölgede daha büyük bir Avrupa varlığına sahip olmaktır.” şeklinde açıklamaların da yer aldığı bildirildi.
Oturumda ayrıca güvenlik krizleri bağlamında, şu anda Orta Doğu'da yaşanan en güncel dünya çatışması ve bunun küresel sonuçları hakkında görüş alışverişinde bulunulduğu da aktarıldı.
Oturuma, Münih Güvenlik Konferansı Başkan Yardımcısı Büyükelçi Rainer Rudolph, Avusturya Avrupa İşleri Bakanı Karolina Edstadtler, Bulgaristan eski Başbakanı ve Bulgaristan Parlamentosu'nun şu anki üyesi Kiril Petkov ve Birleşik Krallık'ın Güvenlik Konseyi Özel Temsilcisi Lord Steward Pitch, Arnavutluk Savunma Bakanı Niko Peleshi, AGİT Genel Sekreteri Helga Schmidt, Avrupa Dış Eylem Servisi Genel Sekreteri Stefano Sanino, Fransız Milletvekili Benjamin Haddad, Bertelsmann Vakfı'ndan Daniela Schwarzer, Bölgesel İşbirliği Konseyi Genel Sekreteri Majlinda Bregu, Cenevre Güvenlik Politikası Merkezi yöneticisi Thomas Greminger, Cenevre Güvenlik Politikası Merkezi’nden Oleksandr Chali, Avrupa Uluslararası İlişkiler Konseyi’nden Majda Ruge ve Belgrad Güvenlik Politikası Merkezi’nden Srdjan Cvijiç. katıldı.

Bu içerik 17.02.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 18 kez okundu.