Pendarovski: Bu yıl üçte ikilik çoğunluk sağlanamazsa, anayasa değişikliklerine gelecekteki koalisyon karar vermeli

Resim
Devlet Başkanı Stevo Pendarovski, yıl sonuna kadar anayasa değişiklikleri için üçte iki çoğunluğun sağlanamaması halinde, yeni bir koalisyonun ve yeni parlamentonun bu değişiklikler üzerinde karar vermesi gerektiğine inanıyor.
“Telma” TV ile yaptığı söyleşide Pendarovski, “Fransa’nın teklifini açıkça ilk kabul eden benim. Çünkü bunun Kuzey Makedonya’yı yok etmeyeceğini biliyorum. Anayasa değişikliklerinin mümkün olan en kısa sürede gerçekleşmesi için elimden geleni yapacağım. Ondan kaçmıyorum. Ancak, parlamentodaki üçte iki gibi bir çoğunluğu bugün, yarın ya da en iyi ihtimalle sene sonuna kadar sağlama gibi bir şansımızın olmaması durumunda yeni bir koalisyonun ve yeni bir parlamentonun bu sorunla ilgilenmesine izin verilir. Çünkü, zorla güzelliğin olmayacağı gerçeğini hepimiz bilmekteyiz.” dedi.
Ülkenin cumhurbaşkanına göre şu anda Kuzey Makedonya’da doksanlı yıllardan bugüne kadarki en büyük bölünme yaşanmakta.
İktidarın iç reformlara yönelmek yerine çoğunluğun sağlanamayacağını bildiği halde, anayasa değişiklikleri için bir buçuk yıl gibi bir süre harcadığını ifade eden Pendarovski, tarafların uzlaşmasının imkansız göründüğü şu ortamda vazgeçmeyi önermediğini, sadece Bulgaristan ve Bulgarların anayasadaki yeri konusu ile ilgili fazla vakit kaybedildiğini ortaya koymaya çalıştığını ifade etti.

Bu içerik 12.10.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 19 kez okundu.