Pasaportları tanıdı ancak İspanya net: Bu Kosova'nın bağımsızlığının tanınması anlamına gelmiyor!

Resim
Her ne kadar İspanya Kosova'nın pasaportunu resmen tanımış olsa da bu, bu ülkenin Balkanlar'daki en yeni devletin bağımsızlığını tanıdığı anlamına gelmiyor. Bu gerçek, Özgür Avrupa Radyosu'na (REL), İspanya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Elena Aljarilla Cortezon tarafından bildirildi. "Kosova'yı tanımayan tüm Schengen ülkeleri, sıradan Kosova pasaportlarının kullanılmasını kabul etmiştir. Bu hiçbir şekilde Kosova'nın tanınması anlamına gelmez." dedi.
Vizelerin serbestleştirilmesine ilişkin kararın yürürlüğe girmesiyle birlikte, 1 Ocak'tan itibaren biyometrik pasaport sahibi Kosova vatandaşları Schengen bölgesi ülkelerinde serbestçe seyahat edebilecek. Ancak, 5 Ocak'ta Avrupa Komisyonu Göç ve İçişleri Bakanlığı'nın İspanya'nın zaten sıradan Kosova pasaportunu tanıdığına dair yaptığı açıklamanın ardından İspanya'yı da ziyaret edebilecekleri belli oldu. Cortezon, REL adına, İspanya'nın "bu sorunu çözmenin bir yolu olarak ve bunun vatandaşlar üzerindeki etkisini sınırlamak için" Belgrad-Priştine diyaloğunu desteklediğini ve desteklemeye devam edeceğini vurguladı.
İspanya, Yunanistan, Kıbrıs, Slovakya ve Romanya'nın da aralarında bulunduğu Kosova'nın bağımsızlığını tanımayan beş AB ülkesi arasında yer alıyor. Ancak bu ülkelerin tümü Kosova'daki yetkililer tarafından verilen seyahat belgelerini tanıyor. İspanya'nın pasaportu tanıma kararı, Kosova Dışişleri ve Diaspora Bakanı Donika Gërvalla'nın yanı sıra Başbakan Yardımcısı Besnik Bislimi tarafından da memnuniyetle karşılandı. Vizelerin serbestleştirilmesi, biyometrik pasaport sahibi Kosova vatandaşlarının Schengen bölgesindeki 27 üye ülkeden herhangi birinde altı ay içinde 90 güne kadar kalmalarına olanak tanıyor. Vizesiz seyahat, turistik ziyaretler, ailevi konular veya benzeri amaçlar içindir. Ancak vize serbestisi çalışma izni veya başka avantajlar anlamına gelmiyor.
Kosova, bu yılın 1 Ocak tarihine kadar vatandaşları Schengen bölgesinde serbestçe hareket edemeyen Batı Balkanlar'daki son ülke oldu. Bu, 2018'den bu yana Avrupa Komisyonu'nun Kosova'nın vize serbestleşmesine ilişkin tüm koşulları yerine getirdiğini defalarca teyit etmesine, ancak bazı ülkelerin defalarca çekincelerini dile getirmesi sebebi ile yaşandı.

Bu içerik 08.01.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 23 kez okundu.