Parlamento zamanı: Cumhurbaşkanı partilerle istişarelere başlamakta

ResimÇarşamba (26 Ekim) öğleden sonra Cumhurbaşkanı Rumen Radev Hükümet kurulması doğrultusunda partilerle görüşmeye başlamaktadır. İlk davet edilen parti seçimin galibi GERB grubudur. Cumhurbaşkanı açıklamasında partilere anlaşmaları ve çözüm bulmaları için yeterince zaman tanıyacağını açıkladı.

İlk hükümet kurma görevini tevdi etmeden önce yapılan istişarelerin süreleri anayasaya göre belirlenmiş değil. Bu da çözüm bulunması için Cumhurbaşkanı tarafından uzatılabileceği izlenimi doğurmakta. Ayrıca bu tutum çalışmaya başlayan Parlamentonun işini yapabilmesi anlamına da gelmekte. 2023 yılı bütçesi, Avrupa Birliği planının kabulü gibi konular öncelik arz etmekte. Bununla beraber Meclis Başkanı seçiminde birleşen GERB, DPS ve BSP yeni seçim öncesi seçim yasasını değiştirerek kâğıt pusula ile oy kullanmayı geri getirmesi beklenmekte. Bu konuda Meclise sunulmuş kanun tasarısı bulunmaktadır. Geçici Maliye Bakanı Mecliste yaptığı açıklamalar ile 2023 bütçesini Bakanlar Kurulu olarak sunmayacaklarını mevcut bütçenin süresinin uzatılmasını isteyeceklerini söyledi.

Borisov’un partisi seçimin galibi olarak hükümet kurma girişiminde bulunacaklarını, en kötü ihtimal azınlık hükümeti teklif edeceklerini ama bunun istenilen bir seçenek olmadığını söylemekte. Şu anda partilerin tutumuna bakılırsa erken genel seçim en muhtemel olasılıklar arasında yer almaktadır.

Bu içerik 26.10.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 47 kez okundu.