Parlamento Ukrayna’ya yeni askeri yardımı onayladı

Resim
Bulgaristan Parlamentosu, Ukrayna’ya arızalı, eski ve taşınabilir portatif füze takımları ve Bulgaristan Silahlı Kuvvetleri’nden farklı türde uçaksavar füzeleri içeren ek askeri yardım sağlanmasını onayladı. Karar, 147 lehte, 55 aleyhte ve 7 çekimser oyla alındı. Öneri, bu teklifi meclise sunan GERB-SDS ittifakından 61, PP-DB ittifakından 53 ve DPS Partisi’nden 33 milletvekilinin desteğiyle kabul edildi. Vazrazhdane’den 35, BSP’den 19 ve “Böyle Bir Halk Var” Partisi’nden de bir milletvekili öneriye karşı çıkarak olumsuz oy kullandı.
Böylece Parlamento Cumhurbaşkanı Rumen Radev’in Ukrayna’ya zırhlı nakil araçları tedarikine ilişkin 4 Aralık’ta veto ettiği anlaşmayı bir kez daha onaylayarak vetoyu geçersiz kıldı. Bu karar, önceki Meclis’in 9 Aralık 2022 tarihli kararının yerine getirilmesi amacıyla Ukrayna’ya askeri-teknik yardım gönderilmesinin onaylamasıyla ilişkilidir.
8 Aralık Cuma günü Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, sosyal medya hesabında Boyko Borisov, Delyan Peevski ve Kiril Petkov’un isimlerini paylaştığı bir gönderiyle Bulgar parlamentosuna teşekkür etti.
Mevcut karara göre, Savunma Bakanı’nın silah ve teçhizatın fazla olanlarını tespit ederek bunların Ukrayna’ya sağlanmasına ilişkin bir teklif hazırlaması gerekiyor. Milletvekillerinin çoğunluğu hükümete Avrupa Barış Fonu ve NATO üye ülkelerinden sağlanan fonlarla masrafların karşılanması yönündeki taleplerini dile getirdi.
Alınan bu karara göre Ukrayna Hava Kuvvetlerine bağlı F-16 pilotları, eğitim için Bulgaristan hava sahasını kullanabilecek. Bu kararla parlamento ayrıca, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nden her yıl en fazla 160 kişi olmak üzere en fazla dört piyade/mekanize bölüğün dönüşümlü olarak eğitim ve öğretim amacıyla Bulgaristan topraklarından geçişine ve burada ikamet etmesine izin verdi.

Bu içerik 08.12.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 25 kez okundu.