Parlamento, Bulgaristan’ın Ukrayna’ya yardımını tartışacak

Yapılacak olağanüstü oturumda Parlamento, Bulgaristan’ın Ukrayna’ya hangi yardımı yapması gerektiğini tartışacak. Milletvekillerinin seçebilecekleri üç karar taslağı bulunuyor. Bu taslaklardan ikisi Değişikliğe Devam Et ve Demokratik Bulgaristan tarafından hazırlandı, diğerini ise muhalefette yer alan GERB-UDF oluşturdu.
Taslak hazırlayan üç parti de Ukrayna’ya askeri yardım gönderilmesini destekliyor. İktidarı paylaşan Sosyalist parti, hükümet askeri yardıma karar verirse koalisyondan ayrılacağını belirtmişti. Değişikliğe Devam Et partisi temsilcileri, kararın Sosyalistleri kızdırmamasını ve koalisyonun riske atılmamasını sağlamak için önerilerini yeniden değerlendirmeye istekli olduklarını söylediler.
Konu Salı gecesi geç saatlerde koalisyon ortakları toplantısında tartışılmasına rağmen, ortak karar alınmasına yönelik ilerleme kaydedilemedi.
Değişikliğe Devam Et’in önerisi, yaptırımların ekonomik, mali ve sosyal sonuçlarının üstesinden gelmek, gıda arzının güvenliğini sağlamak ve Ukrayna’ya savunma amaçlı teknik yardım sağlamak için hükümetin yetkilendirilmesini içeriyor. Yardımın Ukrayna’nın ihtiyaçlarına ve Bulgaristan’ın kapasitesine göre insani ve mali olarak yapılması öngörülüyor.
Demokratik Bulgaristan’ın önerisi, hükümeti Kiev’e askeri-teknik yardım sağlamakla görevlendirmeyi amaçlıyor. GERB-UDF önerisi de askeri-teknik yardım içeriyor.
Milletvekilleri sabah oturumuna girerken, Parlamento binasının dışındaki protestocular Ukrayna’ya askeri yardım yapılmasına karşı yürüdüler. Protesto, “Barışı ve Bulgaristan’ın tarafsızlığını korumak için!” sloganıyla düzenlendi.Öğleden sonra, karşıt görüşteki protestocular Kiev’e askeri yardım gönderilmesini desteklemek için toplanacak.
Akşam, Sofya’nın merkezindeki Sovyet ordusu anıtı Ukrayna’ya destek eylemi olarak Bulgaristan ve Ukrayna bayraklarıyla donatılacak.

Bu içerik 04.05.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 70 kez okundu.