Pandemide kurallar sıkılaşıyor: Özel ve kamu bakım evleri görevlileri ilk aşılarını 16 Ağustos’a kadar yaptıracaklar. Restoran ve kafe müşterileri içeride oturabilmek için aşı belgesine ihtiyaç duyacaklar.

Resim
Başbakan Kiryakos Miçotakis’in 12 07.2021 Pazartesi günkü açıklamasının ardından Sağlık Bakanı Kikilias salı günü yaptığı açıklamada, özel ve kamu bakım evlerinde ve engelli birimlerinde görevli tüm çalışanların aşılanmasının zorunlu olduğunu ve 16 Ağustos tarihine kadar en az ilk doz aşıyı yaptırmaları gerektiğini yineledi.
Aynı zamanda hükümet, kapalı restoran, bar ve kafelerdeki müşterilerden aşılandıklarını veya son üç gün içinde testlerinin negatif çıktığını kanıtlamalarının isteneceğini duyurdu.
Kikilias, özel ve kamu bakımevlerinde görevli personele atıfta bulunarak, “Aşı olmayı reddeden veya aşısını tamamlamayan herkes ücretsiz izne ayrılacaktır” uyarısında bulundu. İlgili kuralları ihlal eden tesislere 50 bin avro para cezası kesileceği ve tekrarlanan suçlarda cezanın 200.000 avro olacağını söyledi.
Sırasıyla hastanelerde, sağlık ocaklarında ve teşhis merkezlerinde çalışanların 1 Eylül’e kadar aşılanması gerekiyor.
Bakımevleri ve sağlık birimleri aşılanmayanların yerine belirli süreli personel alabilecek. Ayrıca, Ulusal Aşı Komitesi tarafından belirlenecek sağlık nedenlerinin değerlendirilmesine dayalı olarak aşı muafiyet taleplerini değerlendirmek üzere özel komiteler oluşturulacak.
Bugüne kadar, hastane ve sağlık merkezlerindeki personelin yaklaşık %80’i Covid-19’a karşı aşılanmış durumda ve en büyük oran yaklaşık yüzde 93 ile sağlık personeli arasında kaydedilmiştir. Buna karşılık, bakımevlerinde ve engelli birimlerinde çalışanlar için oranlar daha düşüktür. Çalışma Bakan Yardımcısı Domma Michailidou’nun Skai TV’ye yaptığı yorumlara göre, özel birimlerde çalışanların yaklaşık yüzde 65’i aşılanırken, bu oran kamu birimlerinde yüzde 43’tür.
Kapalı restoran, bar ve kafelere giren ve aşı kanıtına ihtiyaç duyan veya testi negatif çıkan müşteriler için düzenlemeler ağustos ayına kadar yürürlükte kalacak. Ayrıca kapalı bar ve restoranlardaki tüm müşterilerin oturması gerektiği de belirtiliyor. Dışarıda yemek yiyenler için aşı veya test istenmeyecektir.
Kalkınma Bakanı Adonis Georgiadis düzenlediği basın toplantısında, “Turizm sektörümüzün normal işleyişine devam edebilmesi ve çalışabilmesi için pandeminin kontrolünü kaybettiğimiz izlenimini vermemek çok önemli. Yunanistan ekonomisinin gidişatı, tedbirlere ne kadar uyduğumuza ve pandemiyi ne kadar kontrol ettiğimize bağlı olacaktır” ifadelerini kullandı.

Kaynak: https://www.ekathimerini.com/news/1164475/rules-tighten-amid-covid-squeeze/ (Erişim tarihi: 14.07.2021)

Bu içerik 14.07.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 99 kez okundu.