Panagiotopoulos: Belharra fırkateynleri ile ilgili sözleşmeler Ocak ayında Meclis’te olacak

Resim

Yunanistan Milli Savunma Bakanı Nikos Panagiotopoulos 27 Aralık Pazartesi günü bakanlıkta düzenlediği resmi toplantıda 2022 yılı ocak ayında, eğer her şey planlandığı gibi gelişirse üç Belharra fırkateyninin alınması konusunda yapılacak olan sözleşme Meclise sunulacak. Ayrıca aynı ay içinde – muhtemelen 19 Ocak tarihinde – Yunanistan’a ilk altı Rafale savaş uçağı da ülkeye ulaşmış olacak.   

Yunanistan Donanması için beş milyar

Panagiotopoulos, özellikle Bakanlığın üç Belharra fırkateyni için gemi inşa sürecine savunma sanayii alanındaki Yunan şirketlerini dahil etmek istediğini ve iki ülke arasında imzalanan savunma anlaşmasında Yunanistan-Fransa savunma sanayilerinin ilişkilerine yönelik uzman görüşünün olduğunu belirtti. Panagiotopoulos ayrıca Yunanistan Donanması için tahsis edilecek olan beş milyar avronun üç milyarının Belharra fırkateynlerinin temini, geri kalan bir buçuk milyar avronun dört korvet alınması ve yarım milyar avronun da MEKO tipi fırkateynlerin modernizasyonu için harcanacağını belirtti. Bakan yeni yıldaki planlamayı ise “planlama kolay ama finanse etmek zor” şeklinde vurguladı.

Mitsotakis’in Şubat ayında Beyaz Saray’a ziyaret olasılığı
 
Bakanlığının ABD ile iş birliğini derinleştirme yönünde ilerlemeye devam ettiğini de vurgulayan Savunma Bakanı, Başbakan Kiriakos Mitsotakis’in şubat ayında Beyaz Saray’ı ziyaret etme ve kendisinin de Amerikan mevkidaşı ile görüşme olasılığının bulunduğunu belirtti. Panagiotopoulos, “iki ülke arasındaki ilişkiler çok çok iyi ve bundan kazanç elde etmeli ve faydalanmalıyız” dedi.

Türkiye ile keşif temaslarının devam edeceğini de dile getiren Panagiotopoulos, Rusya ve Ukrayna sınırındaki gerginlik ile ilgili de ülkenin yalnızlaştırılmaması gerektiğini çünkü bunun istikrarsızlığa yol açacağını vurguladı.   

Hardalias: Silahlı Kuvvetlerin toplum ile daha çok bir araya gelme hedefi

Milli Savunma Bakan Yardımcısı Nikos Hardalias da özellikle toplum ile Silahlı Kuvvetlerin bağ kurma amacı üzerinde durdu ve ülkenin aşı programına katkılarının altını çizdi. Ayrıca silahlanma programları hariç “Silahlı Kuvvetler ile ilgili tüm meselelere uyarlanacak” ve “iklim değişikliği ile mücadele konusunda Silahlı Kuvvetlerin rolünü yükseltecek “Aigis 2” programı hakkında bilgi paylaştı.

Bu içerik 27.12.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 83 kez okundu.