Pahalılık: Yunanistan’da gıda fiyatlarının düşmemesinin üç nedeni

Yunanistan’da ve Euro bölgesinde gıda fiyatlarındaki artış diğer ürün gruplarına göre daha fazla olarak görülmekte ve dolayısıyla daha fazla enflasyon artışına neden olmaktadır.

Eurostat’ın erken verilerine göre Yunanistan’da şubat ayında enflasyon %6,5 olarak kaydedilirken, mart ayında %5,4 olarak bir gerileme kaydedildi. Bu gerilemenin nedeni olarak enerji fiyatlarında %14,7 oranında yaşanan düşüş gösterilmektedir. Ancak gıda, içecek ve tütün gibi artışın devam ettiği, şubat ayında artış %11,8’ken, mart ayında bu artışın %12,2 olduğu tespit edildi.
Resim
Yunanistan ve Euro bölgesinde gıda fiyatlarının artış eğilimi göstermesinin farklı nedenleri bulunmaktadır. İlk olarak yerli pazar fiyatları kısmen uluslararası fiyatlardan etkilenmektedir. Uluslararası Para Fonu’nun değerlendirmelerine göre 2022 yılında uluslararası pazarda gıda fiyatlarında %6’lık bir artış yaşandı; yani bu değerlendirme gıda fiyatlarındaki artışın devam ediyor olmasının sadece bir boyutudur.

İkinci olarak yine IMF tarafından değerlendirilen uluslararası fiyat artışı veya düşüşünde ciddi zaman gecikmesi yaşanmaktadır. Üçüncü olarak yerel fiyatlar, zeytinyağı gibi doğası gereği üretimi yılda bir kez yapılan tarımsal ürünlerden etkilenmektedir. Dolayısıyla zeytinyağının raflardaki fiyatı bir sonraki mahsul yılında gerçekleşecektir. Bu da enerji ve gübre fiyatlarında düşüşün devam etmesi ve doğal olarak üretim maliyetinin azalması ile mümkün olabilecektir.

Bu içerik 08.04.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 84 kez okundu.