Osmanlı döneminden kalan "Zhito Bitola" Değirmeni restore ediliyor.

ResimKonsolosluklar şehri Manastır’daki Osmanlı mirasına ait "Zhito Bitola" değirmen binası, geçen sene yaşanan büyük yangının izi kalmayacak şekilde restore edildi.

Cephenin sarı rengi, tuğladan yapılmış pencerelerin etrafındaki kahverengi dekoratif unsurlar, binanın kenarlarındaki dekoratif unsurlar ve çatı temizlenip restore edilirken, binanın içinin yeniden yapılmasına ise henüz başlanamadı.

23 Ocak’ta çıkmış olan büyük yangında, alevlerin arasında kalan binada bilhassa fırınların bulunduğu dördüncü katın tamamı alevler altında kalmıştı.

2019 senesinde satılmış olan bu bina, “Angro Market – Mekanizasyon” Şirketi tarafından satın alınmıştı.

Binanın sahibi Vetsko Kotevski yaptığı açıklamada, restorasyonun devam ettiğini ve tesisin orijinal görünümünü korumak için düzenlemelere göre çalışmaların yapıldığını belirtse de, düzenlemeler hakkında detaylı bir açıklamada bulunmadı.

Osmanlılardan kalan bu bina, bir kültür anıtı listesinde olmasa da, Bitola şehrinin tarihî-kültürel miras çalışmaları arasında kayıtlı olduğu gibi, kültürel mirası koruma vakıflarında ikinci derecedeki konutlar arasında işlenmiştir. 2014 yılından bu yana Kültürel Miras Koruma İdaresi tarafından onaylanan "Zhito Bitola" ve "Transkop" bölgeleri, Bitola Enstitüsü ve Müzesinden alınan belgede belirtilmiştir.

Geçen yüzyılın başında İsmail Bey tarafından inşa edilmiş olan bu değirmen, şehirde bilinen ilk buharlı değirmendir. Krallık Yugoslavya’sında da, Sosyalist Yugoslavya’da da faaliyet gösteren değirmen, günümüzde de hala buğday öğütülüp ekmek pişirilen bir mekan olarak faaliyet göstermeye devam etmektedir.

Bu içerik 26.10.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 94 kez okundu.