Osmani AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’i eleştirdi: Vuçiç normalleştirilemez

ResimKosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, Atlantic Council’e verdiği mülakatta Kosova-Sırbistan ilişkileri ve Sırp Belediyeler Birliği hakkında açıklamalarda bulundu.
Kosova-Sırbistan diyaloğunun Aleksandar Vuçiç'in tuzağına düşürülmemesi konusunda uyarılarda bulunan Osmani, normalleştirilmesi gerekenin Vuçiç'in kendisi değil, iki ülke arasındaki ilişkiler olduğunun altını çizdi. Osmani, “Karşılıklı tanımanın hedeflendiği bir diyalog süreci çok önemli. Bu kavram AB tarafından tarafsız duruşları sebebiyle kullanılmaktadır. Hedef normalleşmek ancak bu süreç Vuçiç normalleştirilsin ve dolayısıyla da Avrupa yanlısı bir lider olarak gözükebilsin diye kullanılmamalı. Dürüst olalım. Bir otokratla karşı karşıyayız.” dedi.
Kosova Cumhurbaşkanı ayrıca Sırbistan'ın soykırım suçu için hiçbir zaman özür dilemediğini ve çözümleri diyalog sürecinde aramasının istenmesi gereken tek taraf olduğunu dile getirdi. Osmani’ye göre, sadece Sırp Belediyeler Birliği'ne odaklanıp diğer konuları göz ardı etmek ise oldukça tehlikeli çünkü Sırbistan Sırp Belediyeler Birliği’nin kurulması ile azınlık haklarını önemsediği için değil, Kosova'nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine engel oluşturmaya devam edebilmek adına kullanabileceği bir araç olarak gördüğü için ilgileniyor.
Sırp Belediyeler Birliği ile ilgili ortaya konan teklifi müzakerelerin “başlangıç noktası” olarak niteleyen AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’e de karşı çıkan Osmani, “Başlangıç noktası, Sırbistan'ın bölgemizde yeni bir 'Dodik Cumhuriyeti' veya daha da kötüsünü yaratmayı amaçlayan önerisi değil, Kosova Anayasası olmalıdır. Bu çok tehlikeli model oybirliğiyle reddedilmeli ve müzakere temeli olarak görülmemelidir.” açıklamalarında bulundu.
 

 

Bu içerik 10.05.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 111 kez okundu.