Osmani: Sırpların işlediği savaş suçlarının yaraları vatandaşlarımızın hayatına hala ağırlık veriyor

Resim

15 ve 16 Nisan'da Kosova, Kadın, Barış ve Güvenlik Forumu kapsamında dünyanın çeşitli ülkelerinden temsilciler ağırlayacaktır.

Bahsi geçen forumda ana konunun savaş sırasında uygulanan cinsel şiddet olması bekleniyor.

Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, Kosova'daki savaş sırasında uygulanan cinsel şiddetten sağ kurtulanları anarken adalet talebinde bulundu.

Bugün düzenlemiş olduğu basın toplantısında, “Hayatta kalanların güçlü sesine bir yıl önce kulak verdik ve 14 Nisan’ın kalıcı bir dayanışma eylemi olarak anılmasına karar verdik. 14 Nisan şiddete karşı direnişin bir hatırlatıcısıdır. Bu günde adalet için sesimizi yükseltiyoruz. Suçlular işledikleri suçlardan dolayı adalet önüne çıkarılmadıkça adalet tam olmayacaktır. Sırp ordusunun işlediği suçların izleri bugün de vatandaşlarımızın hayatına yük olmaya devam ediyor.” diyen Osmani,

“Savaş sırasındaki cinsel şiddet konusunda herkesi duyarlı kılmak amacıyla Priştine’de düzenlenecek Kadın, Barış ve Güvenlik Forumu'nun ikinci oturumunda savaş sırasındaki cinsel şiddet konusu ele alınacak. Dünyanın 40’tan fazla ülkesinin lider, uzman, akademisyen, gazeteci ve sivil toplum temsilcileri yarın Priştine’de toplanacak. Forum, kadınların sesini güçlendirmeye adanmış bir platformdur.” şeklinde açıklamalarına devam etti.

Sırp ordusu ve polisinin işlediği cinsel şiddet suçlarına ait izlerin, savaşın üzerinden neredeyse 25 yıl geçmesine rağmen vatandaşlarımızın hayatlarına yük olmaya devam ettiğinin altını çizen Osmani, son savaşta 20 binden fazla kadının Sırbistan'ın soykırımcı rejim güçleri tarafından tecavüze uğraması nedeniyle Kosova'nın acısının büyük olduğunu da ifade etti.

Kaynak: https://telegrafi.com/osmani-gjurmet-e-krimeve-te-luftes-ende-e-rendojne-jeten-e-qytetareve-tane/, (Erişim tarihi, 17.04.2024).

Bu içerik 14.04.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 9 kez okundu.