Osmani, BM'de Vucic'e yanıt verdi: Kosova'daki Sırpların ayrımcılığa uğradığına dair asılsız iddialar, bu hikayeler Helsinki Komitesi tarafından itibarsızlaştırıldı

Resim
Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani ile Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'in karşı karşıya getiren BM Güvenlik Konseyi toplantısı başladı.

Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani konuşmasında, Kosova'nın bir başarı öyküsü olduğunu, çünkü toplumumuzun sadece savaşın üstesinden gelmekle kalmayıp, aynı zamanda hukukun üstünlüğü ve toplulukların korunması konusunda da ileri düzeyde olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı, "25 yıl sonra Kosova başarı ile öne çıkıyor ve demokratik değerlerin savunucusu, çeşitliliği vurguluyor, çok etnisiteyi teşvik ediyor ve herkes için insan haklarının ilerletilmesini sağlıyor." dedi.

Osmani, bu başarıların Uluslararası Şeffaflık Örgütü ve Freedom House raporlarıyla da kanıtlandığını söyledi.

"Ayrıca Kosova, dünyanın en AB ve ABD yanlısı ülkeleri arasında yer alıyor ve Ukrayna ile aynı hizaya gelen ilk ülkeler arasında yer alıyor" diyerek Vucic'in Kosova'daki Sırplara yönelik muamelesine de tepki gösterdi.

Osmani, "Sırbistan'ın Sırplara yönelik etnik temizlik iddiaları yanlış ve temelsizdir. Bu hikayeler, Avrupa Parlamentosu'ndaki Helsinki Komitesi tarafından itibarsızlaştırıldı. Kosova Devleti, Sırpların ve diğer tüm toplulukların haklarını sadece korumakla kalmıyor, aynı zamanda destekliyor” diyerek Kosovalı Sırpların yüzde 4'lük bir kesimin Kosova'nın yaşamının tüm sosyal alanlarında temsil edildiğini söyledi.

Osmani, "Sırp dili, Kosova'daki tüm kamu kurumlarında kullanılıyor. Ortodoks kiliseleri Kosova devletinden özel korumaya sahiptir. "Birkaç münferit izole olay dışında, Ortodoks kiliseleri için etnik bir neden yok." dedi.

Cumhurbaşkanı, ülkenin çok etnisitesinin varlığının ülkeyi fanatiklik derecesinde koruyacağını belirtti ve diğer şeylerin yanında, sadece açık bir demokrasinin kapsayıcı olduğuna inandıklarını ifade etti.

Cumhurbaşkanı, Kosova kurumlarına entegre edilen Sırpların Sırbistan tarafından işkence gördüğünü söyledi.

Osmani Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Kosovalı Sırpların Kosovalı hükümetin değil, Sırp hükümetinin baskısı altında olduğunu ileri sürerek: "Sırbistan'ın Kosova'daki Sırpların Entegrasyonu sürecini baltalamaya yönelik devam eden çabaları, kontrolü ele geçirmek ve korku yaymak için kriminal ve terörist taktikler kullanmaları ve böylece aynı zamanda Kosova Cumhuriyeti'nin güvenliğini ve anayasal düzenini baltalamak istedikleri zaten açıktır" dedi.

Osmani, Kosova kurumlarına entegre olan Sırpların, yasadışı Sırp yapılarının baskısı, mülklerine yönelik saldırılar, yıkım ve hayatlarının tehlikeye atılması nedeniyle tek bir amaca hizmet ettiğini bunun da onları kaçmaya zorlamak olduğunu söyledi.

Osmani ayrıca, Sırp devleti tarafından öldürülen bir çocuğun mezarına çiçek koyduktan sonra Sırbistan tarafından işkence gören Sandulović ve avukatına atıfta bulundu /Telegrafi/.

Kaynak:https://telegrafi.com/osmani-pergjigjet-vuciqit-ne-okb-pretendime-te-rrejshme-se-po-diskriminohen-serbet-ne-kosove-keto-narrativa-ua-diskreditoi-edhe-komiteti-helsinkit/ (Erişim tarihi, 22.04.2024)

Bu içerik 22.04.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 14 kez okundu.