Osmani – Meredov: Aşkabat'taki AGİT Merkezi ile devlet kurumları arasındaki işbirliği Türkmenistan halkına doğrudan fayda sağlıyor

Resim

AGİT Dönem Başkanı ve Kuzey Makedonya Dışişleri Bakanı Bujar Osmani, Türkmenistan ziyareti sırasında Dışişleri Bakanı Raşid Meredov ile görüşerek ortak basın toplantısı düzenledi.
Meredov ile gerçekleştirilen buluşmada AGİT ile ilgili ortak ilgi alanları görüşüldü, ayrıca Türkmenistan'ı ve daha geniş anlamda AGİT bölgesini etkileyen bölgesel konular ele alındı.
Osmani, yaptığı açıklamada "AGİT zor bir dönemden geçiyor. Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri saldırısı, AGİT bölgesinin genel istikrarını tehdit etmeye devam ediyor ve her şeyden önce çok büyük insani acılara neden oluyor. Bu sadece AGİT'in çalışmalarını tehdit etmekle kalmıyor, aynı zamanda ülkelerimiz üzerinde de güçlü bir etki bırakıyor ve insanlar için olumsuz sosyo-ekonomik sonuçlar doğuruyor." dedi.
Osmani, Orta Asya bölgesinin aynı şekilde Afganistan'daki ekonomik ve sosyal istikrarsızlıktan da olumsuz etkilendiğini, bunun da riskleri azaltmak için AGİT çerçevesinde ortak bir tepki gerektiren başka bir durum olduğunu belirtti.
Basın toplantısında Osmani, "AGİT, Afganistan'daki durumun AGİT üyesi bölge ülkeleri üzerindeki etkilerine yanıt olarak AGİT Eylem Çerçevesi aracılığıyla biricik diyalog platformu olarak hizmet etmeye devam edecek ve üye ülkeleri desteklemeye devam edecektir." dedi.
Orta Asya bölgesi AGİT'in kilit bölgelerinden birisi olup AGİT Örgütü, Kuzey Makedonya'nın dönem başkanlığında 2023 programıyla, bölgenin karşılaştığı risklerle baş etme konusuna büyük önem vermektedir.

(Erişim tarihi, 11.10.2023)
Bu içerik 09.10.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 24 kez okundu.