Orban; “Arnavutluk’un AB üyeliğini destekliyoruz. Büyüme rezervleri yalnızca Balkanlar’da” dedi

Resim
Macaristan Başbakanı Viktor Orban 16 Haziran Cuma günü Arnavutluk’a bir ziyaret gerçekleştirdi. Arnavut mevkidaşı Başbakan Edi Rama ile bir araya geldi. İki ülke arasında çeşitli anlaşmaların imzalanmasının ardından bir basın toplantısı düzenlendi.
Orban, Rama’ya daveti için teşekkür etti. İki ülke arasındaki ilişkileri değerlendirirken birkaç kez Arnavutluk’a geldiğini söyledi.
Orban, “Arnavutlar ve Macarlar arasında sadece diplomatik ilişkiler değil, daha derin bir bağ var ve bunun kökleri her iki ülke olarak yaşadığımız acılardır, çünkü biz de 40 yıl boyunca komünist bir sisteme sahibiz. Bu yadsınamaz.” dedi.
Orban, “utanç verici” olarak nitelendirdiği AB genişleme sürecini eleştirdi. Bu nedenle Macaristan'ın Arnavutluk'un üyeliğini ve Batı Balkanlar’ın Avrupa Birliği'ne entegrasyonunu her zaman destekleyeceğini vurguladı.
Ancak, “AB genişleme sürecinin bu kadar yavaş ilerlemesi kabul edilemez ve utanç vericidir. Gündeme baktım ve Arnavutluk'un üyelik müzakerelerinin başlama sürecinin 13 yıla dayandığını söyleyebilirim. 10 yıl sonra tahmin edilenler doğruysa dünyanın en gelişmiş 10 ülkesi arasında sadece Almanya kalır diye düşünüyorum çünkü AB'nin genişlemesi bu kadar yavaş ilerlerse bu bir intihar olabilir. Avrupa'nın gelecekte nasıl olacağını bilmiyorum.” dedi.
Orban, “Macaristan, Arnavutluk'un gelecekte üyeliğini, Batı Balkanlar’ın bütünleşmesini sadece dostluk nedenleriyle değil, aynı zamanda bahsettiğim siyasi ve ekonomik strateji nedenlerinden dolayı da her zaman desteklemektedir ve desteklemeye devam edecektir.” dedi.
Orban'a göre Arnavutluk büyüme kapasitesine sahiptir ve Batı Balkanlar Avrupa'ya kalkınma getirebilir. Bunun nedeni, Orban’ın “büyüme rezervlerinin yalnızca Balkanlar'da olduğunu” düşünmesidir.
“Bugün Batı Balkanlar’ı ve özellikle Avrupa'daki üyeliklerini nasıl değerlendirebiliriz? Bu bir sorun mu yoksa bir fırsat mı? Meslektaşlarıma söylemek istediğim, bugünün Avrupa'sı, Slovenya, Macaristan, Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Hırvatistan AB üyesi değiller mi? Bugünün Avrupa’sının gelişiminin görünümü nasıl olurdu? Ekonomik büyümemiz olmazdı. Bence AB’de ekonomik büyüme var, sadece yüzde sıfır değil, yüzde birkaç, çünkü AB ülkelerinde, orta ve doğu Avrupa ülkelerinde, Avrupa’ya kalkınma getirdik. Arnavutluk'un getireceğini de umuyoruz. Arnavutluk büyüme ve gelişme kapasitesine sahiptir ve Avrupa bu küresel harekette geride kalmayacak, bu küresel gelişmede cevap basit, büyüme rezervleri yalnızca Balkanlar’dadır. Artan rezervlere ve ekonomik ve politik gelişmeye sahip başka Avrupa ülkesi yoktur. Bu nedenle Arnavutluk'un AB’ye girmesini talep ediyoruz” dedi.
Orban, gelecekte de Arnavutluk’ta faaliyetlerini sürdürecek Macar yatırımcıların olacağına dair güvence verdi.

 

Bu içerik 16.06.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 27 kez okundu.