Ohri’de Batı Balkan zirvesi

Resim
Salı günü Ohri'de düzenlenen Açık Balkan girişiminin zirvesinde, Batı Balkan ülkelerinin liderleri arasında bir toplantı yemeği gerçekleşti.

Kuzey Makedonya'nın Ohri kentinde iki gün sürecek olan "Açık Balkan" toplantısına Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ve Kuzey Makedonya Başbakanı Dimitar Kovačevski katıldı.

Bu kez, üç kurucu ülke olan Sırbistan, Arnavutluk ve Kuzey Makedonya’nın yanı sıra, girişimi şimdiye kadar reddeden ülkelerden Karadağ Başbakanı Dritan Abazoviç ve Bosna-Hersek Bakanlar Kurulu Başkanı Zoran Tegeltija da katılacak.

Sırbistan’nın Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic’in, Başbakan Abazoviç ve Tegeltija ile de görüşeceği duyuruldu. Batı Balkanlar'ın bu bölgesel yuvarlak masasının bir parçası olma davetini reddeden tek ülke Kosova oldu.

Görüşmelere ek olarak, Tiran’da gerçekleşen son toplantıda en önemli gelişme; üç ülke arasındaki bazı ihracat ve ithalat ürünleri için tarife engellerinin giderilmesi hususunda üç taraflı işbirliği kapsamında dört anlaşma imzalanacak.

Rama, Vucic ve Kovačevski, öğrencilerin diplomalarının karşılıklı tanınmasının yanı sıra turizm ve kültür sektörlerinde işbirliğiyle ilgili diğer üç anlaşmayı da imzalayacak. Planlanan dört belge hiçbiri genişlemeden söz etmiyor, ama diğer ilgili devletleri gelecekte işbirliği yapmaya davet ediyor.

Bu içerik 08.06.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 71 kez okundu.