OECD Anketi: Arnavutların %79'u daha yüksek ücretler için göç ediyor, yolsuzluk önemli bir faktör

ResimBatı Balkan ülkelerindeki Arnavutların ve diğer vatandaşların yaklaşık yüzde 79'u daha yüksek ücretler için diğer ülkelere göç ediyor.

OECD'nin bu yıl Batı Balkanların 6 ülkesinde gerçekleştirdiği bir araştırmaya göre,  Arnavutluk, 24 yaş altı göç eden gençlerin en yüksek yüzdesine sahip.

Katılımcılara, başka bir ülkeye taşınmak için göç etmelerine neden olan temel nedenler soruldu. 13 olası nedenden oluşan bir listeden, ankete katılanların %79'u ülkelerini terk etmelerinin en önemli nedeni olarak yüksek ücretleri gösterdi.

Batı Balkanlar'daki altı ülkeden, Arnavutluk, Kosova, Sırbistan, Bosna Hersek, Kuzey Makedonya, Karadağ'dan göçe sebep olan nedenler arasında hedef ülkelere kıyasla daha düşük yaşam standartları, yüksek düzeyde yolsuzluk ve siyasi istikrarsızlık vardı.

Çalışanlar, büyük AB destinasyonlarındaki işçilerden ortalama olarak çok daha düşük ücret alıyor. Örneğin, Almanya ve Fransa'daki asgari aylık ücretler, Kuzey Makedonya, Karadağ ve Sırbistan'dakinin iki katı ve Arnavutluk'takinin neredeyse dört katıdır.

Beceri arzı ile iş talebi arasındaki uyumsuzluk, özellikle gençleri yurtdışında uygun iş fırsatları aramaya teşvik ediyor. Bu, 24 yaşına kadar göç eden gençlerin en yüksek yüzdesine sahip olan Arnavutluk'ta en belirgin olan durumdur.

Anket, yüksek göç oranlarının Balkanlar'da beceri eksikliklerine ve işgücü piyasasında bozulmalara yol açabileceğini belirtiyor. Yüksek düzeyde göç, insan sermayesine yapılan yatırımın kaybına neden olabilir ve verimlilik artışını engelleyebilir.

 (Erişim tarihi, 07.09.2022)      
 
 
Bu içerik 07.09.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 53 kez okundu.