OECD, Bulgaristan ile katılım müzakerelerinde ilk adımı attı

Resim

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) yaptığı basın açıklamasında, Konseyin Salı günü Bulgaristan ve diğer beş OECD üyeliği adayı (Arjantin, Brezilya, Hırvatistan, Peru ve Romanya) ile katılım müzakerelerini başlatmaya karar verdiğini söyledi. Açıklamada, bu kararın, altı ülkenin OECD üyeliği için ilk başvurularından bu yana kaydettiği ilerleme temelinde dikkatli bir şekilde müzakere edildikten sonra alındığı belirtildi.

OECD Genel Sekreteri Mathias Corman, bir mektupla Bulgaristan Başbakanı Kiril Petkov'u OECD Konseyi'nin kararı hakkında bilgilendirdi.

Aday ülkelerin OECD'nin 60. Yıldönümü Vizyon Beyanı ve 2021'de kabul edilen Bakanlar Konseyi Açıklamasında yansıtılan değerlere, vizyona ve önceliklere bağlılıklarını teyit etmeleri koşuluyla, bu ülkelerin ayrıntılı değerlendirme süreci için bireysel yol haritaları hazırlanacak.

Aday ülkelerden yanıtlar alındıkça, bireysel katılım yol haritaları OECD Konseyi tarafından değerlendirilecek ve kabul edilecek.; katılım için ilkeler, koşullar ve süreci ortaya koyacak ve OECD üyeleri tarafından halihazırda belirlenmiş olan öncelik alanlarını yansıtacaktır. Süreç, aday ülkenin OECD standartları, politikaları ve uygulamalarına uyumunun yirminin üzerinde üyesi bulunan teknik komite tarafından titiz ve derinlemesine bir değerlendirmesini içeriyor.

Bu teknik incelemelerin sonucunda aday ülkelerin mevzuat, politika ve uygulamalarını OECD standartları ve uygulamaları ile uyumlu hale getirmek için gerekli değişiklikler yapılacak.

Katılım süreçlerinin tamamlanması için herhangi bir son tarih yok; ancak sonuç ve zaman çizelgesi, her bir aday ülkenin OECD standartları ve uygulamalara uyum sağlama kapasitesine bağlı. Tüm teknik komiteler incelemelerini tamamladıktan sonra, OECD Konseyi'ndeki tüm üye ülkelerin oybirliği ile nihai bir karar alınması gerekiyor.

Kaynak: http://www.bta.bg/en/c/DF/id/2561815 (Erişim tarihi, 26.01.2022)
Bu içerik 26.01.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 86 kez okundu.