Nikos Dendias: Yunan Silahlı Kuvvetlerinde sayfa değişimi

Resim
12 Ocak 2024 Cuma günü gerçekleşen Yunanistan Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısı sonrası Yunanistan Milli Savunma Bakanı Nikos Dendias açıklamalarda bulundu. Yunan Silahlı Kuvvetleri’nin yeni liderliğinin belirlendiği toplantı sonrası Dendias, Yunan Silahlı Kuvvetleri’nde başlayan değişimin amacının Yunanistan Silahlı Kuvvetleri’nin çok yönlü modernizasyonu olduğunu ifade etti.

Başbakan Kyriakos Mitsotakis başkanlığında toplanan Yunanistan Ulusal Güvenlik Konseyi’nde (KYSEA) oybirliğiyle Yunanistan Genelkurmay Başkanlığı’na Korgeneral Dimitrios Houpis getirildi. Ayrıca Korgeneral Georgios Kostidis Kara Kuvvetleri Komutanı, Koramiral Demetrios-Evangelos Kataras Deniz Kuvvetleri Komutanı ve Korgeneral Demosthenes Grigoriadis de Hava Kuvvetleri Komutanı olarak seçildi.

Nikos Dendias, diğer hususların yanı sıra, Silahlı Kuvvetlerin yeni liderliğinin seçilmesinin hükümetin ulusal güvenliğe yönelik yeni yaklaşımına işaret ettiğini söyledi ve modernizasyonun dayandığı üç temel unsuru sıraladı.

Birincisi, Silahlı Kuvvetlerin yapısının ve işleyişinin tamamen yeniden düzenlenmesi, çağdaş gereksinimleri ve Yunanistan’ın gerçek yeteneklerini karşılayacak, örgütsel açıdan modern, esnek ve operasyonel açıdan etkin bir yapı oluşturmaktır.

İkinci olarak Silahlı Kuvvetlerin silah sistemleriyle ilgilidir. Silah programının Ukrayna, Kafkasya ve Orta Doğu’dan alınan dersler, teknolojik gelişmeler ve bütçe imkânları dikkate alınarak güncellenmesidir.

Üçüncüsü ise Silahlı Kuvvetlerin insan kaynağına yöneliktir. Subayların eğitiminde yapılacak iyileştirmeler, subayların kariyer yollarının ve kariyerlerinin yeniden tasarlanması, Astsubayların önemli rolünün genişletilmesiyle ilgilidir. Bu sütunun bariz bir ön koşulu da Silahlı Kuvvetler mensuplarının yaşam koşullarının iyileştirilmesidir.
 
Bu içerik 12.01.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 21 kez okundu.