Nikolay Denkov: Yakın gelecekte Ukrayna’dan ayçiçeği ithalatına izin vermeyeceğiz

Başbakan Nikolay Denkov ülkede protesto gösterileri yapan çiftçilerle gerçekleştirilen görüşmelerin ardından Bakanlar Kurulu’nda konuya ilişkin bir brifing verdi.
Protestocu çiftçilerle yapılan görüşmelerin zaman zaman gergin geçtiğini ifade eden Denkov, ayçiçeği mahsulüyle ilgili olarak Ukrayna Başbakanı ile bir görüşmesi olduğunu ve bu görüşmelerde Bulgaristan’a belirli bir kota getirilmesini ve ancak kendileri belirledikten sonra ithalata izin verileceğinin görüşüldüğünü ileteceğini ifade etti. Ayrıca yakın gelecekte Ukrayna’dan ayçiçeği ithalatına izin verilmeyeceğini sözlerine ekledi.
Yine mısır, buğday ve kolza tohumu gibi diğer ürünlerle ilgili de değerlendirmelerde bulunulacaktır. Tahıl üreticilerinin ithalat yasağı isteği ve şu anda Avrupa Komisyonu ile Ukrayna arasında üye ülkelerin tarım bakanlarıyla birlikte müzakereler devam etmektedir. Denkov: “Müzakerelerin sonucunun ne olacağını bilmiyorum ama onları da dahil etmek için elimizden geleni yapacağız. Aksi takdirde Ukrayna ile ikili görüşmelerde bulunacağız” ifadelerini kullandı. Şu ana kadar Ukrayna’dan ithal edilen ürünlerin kalitesiyle ilgili herhangi bir sorun tespit edilmediğini de belirtti.
Başbakan, çiftçilere olan tüm sübvansiyonların 30 Eylül’e kadar ödeneceğini vurguladı. Maliye Bakanı Asen Vasilev, ise şunları söyledi: “Bulgaristan’da üretilen ayçiçeği önce ayçiçek yağı üretiminde kullanılacak, daha sonra net ve spesifik ihtiyaç ve miktarlarda Ukrayna’dan ithal edilecek. Ancak öncelikle hangi fiyattan alınıp, dışarıda hangi fiyata satıldığını bilinmesi gerekiyor. Körü körüne değil, açıkça belirlenmiş parametreler ve veriler üzerinde çalışacağız”.
 
Kaynak: https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/15563464 (Erişim tarihi, 19.09.2023)
Bu içerik 19.09.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 32 kez okundu.