Ne umduk, ne bulduk!

Resim

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Mitsotakis’in talimatıyla kurulan ve Ntora Bakogianni’nin başkanlık ettiği Trakya Kalkınma Komisyonu raporu Yunanistan Meclisi’nde Yeni Demokrasi Partisi’nin oylarıyla kabul edildi. Batı Trakya Türk Azınlığı’nın beklentilerine cevap vermekten uzak olan rapor, Batı Trakya Türk Azınlığı’nı üç farklı etnik gruba ayırmaktadır. Bu bağlamda Trakya Kalkınma Komisyonu raporunda şu ifadeler yer almaktadır: “Trakya’daki Müslüman azınlık üç etnik gruptan oluşmaktadır: Türk kökenliler, Pomaklar ve Romanlar. Yunan devleti, Yunan vatandaşlarının hakları olarak haklarına saygı duyuyor, kadın ve çocuk haklarına öncelik vererek, onları ilgilendiren eşitsizlikleri gidermek için ek pozitif önlemler aldı ve alıyor.”

Söz konusu raporda ayrıca İskeçe ve Rodop ilindeki azınlık ortaokulu ve liseleriyle, medreselerin fiziki ve altyapı koşullarının iyileştirilmesi öngörülürken, özellikle Batı Trakya’nın dağlık bölgesinde yeni devlet ilkokullarıyla, devlet ortaokulu ve liselerinin açılması ve bu okullarda Türkçenin seçmeli ders olması önerildiği dikkat çekmektedir.

Trakya Kalkınma Komisyonu raporunda dikkat çeken bir diğer ifade ise Yunanistan’ın Lozan Antlaşması hükümlerine, uluslararası hukuk düzenlemelerine ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin içtihatlarına tam olarak uyduğunun belirtilmesidir. Ancak raporda 13 yılı aşkın bir süredir uygulanmayan Batı Trakya’daki azınlık dernekleriyle ilgili AİHM kararları konusuna ise yer verilmemiştir.

Raporun “Göç ve Azınlık” alt başlığında ise Trakya bölgesinin demografik sorunla karşı karşıya olduğu belirtilirken, “Türk kökenliler özellikle eğitim nedeniyle Türkiye’ye göç ediyor” ifadesine yer verilmiştir.

Müftülük ve Vakıflarla ilgili olarak raporda yer alan önerilerde ise anılan kurumlarla ilgili yasaların değiştirilmesi ve Yunanistan devletinin en kısa zamanda müftü seçimi ve vakıflar konusunda yasal düzenlemeye gitmesi istenmektedir.

Kaynak: https://gundemgazetesi.com/detayh.php?id=12096, (Erişim tarihi, 29.11.2021).
Bu içerik 29.11.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 92 kez okundu.