NATO Zirvesi: Gerapetritis - Fidan görüşmesi

Resim

Yunanistan ile Türkiye arasındaki olumlu havanın sürdürülmesi kapsamında, Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Gerapetritis ile Türk mevkidaşı Hakan Fidan arasındaki görüşme, dün (3 Nisan) NATO Dışişleri Bakanları Konseyi oturum aralarında gerçekleşti.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, yaklaşık bir saat süren görüşmede, Yunanistan Başbakanı’nın mayıs ayı ortasında Ankara’ya yapacağı ziyarete ilişkin konular görüşüldü. “Pozitif gündem” ve siyasi diyalogla ilgili ikili işbirliği konuları tartışıldı.

On Yunan adasında Türk vatandaşlarına yerel geçerlilik vizesi verilmesi sürecinin başarıyla başlatılması da görüşme konusu oldu. Bu planın sorunsuz bir şekilde uygulanmasına beş Ege adasında başlandı ve önümüzdeki birkaç hafta içinde geri kalan beş Yunan adası da programa eklenecek. Göç konusunda iki Dışişleri Bakanı, Evros ve Ege’deki göç akışlarını kontrol altına almak amacıyla işbirliğinin devam etmesi gerektiği konusunda mutabakata vardı.

Seçimler takvimi değiştirmiyor

Aynı kaynaklara göre, Türkiye’de son yapılan belediye seçimlerinin sonuçlarının Türkiye ile Yunanistan arasındaki işbirliği takvimini değiştirmesi beklenmiyor. Güven artırıcı önlemlerin bir sonraki turu 22 Nisan’da Atina’da planlanırken, pozitif gündeme ilişkin tartışmalar 26 Nisan’da İstanbul’da yapılacak. Mayıs ayı ortalarında Yunanistan ve Türkiye liderlerinin Ankara’da bir araya gelmesi bekleniyor; ancak iki liderin Ankara’daki görüşmesine hazırlık amacıyla iki ülke Dışişleri Bakanları arasında bir toplantı daha yapılması bekleniyor.

Kaynak: https://www.tovima.gr/2024/04/04/diplomatia/synodos-nato-ti-syzitisan-gerapetritis-fintan/ (Erişim tarihi, 09.04.2024)

Bu içerik 04.04.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 11 kez okundu.