NATO Genel Sekreteri Stoltenberg Bosna-Hersek’te: Ayrılıkçı söylemlerden ve Rusya’nın etkisinden endişeli

Resim
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in Bosna-Hersek’e ziyareti herkes tarafından memnuniyetle karşılandı.
Dünyanın en güçlü askerî ittifakın lideri Saraybosna’da dünyanın en güçlü ikinci askeri gücüne mesaj gönderdi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Ayrılıkçı ve bölücü söylemin yanı sıra, Rusya’dan gelen dış etkilerden endişe duyuyoruz” dedi.
NATO Genel Sekreteri konuşmasının devamında: “İstikrarı baltalamak ve reformları zayıflatmakla tehdit ediyorlar. Tüm liderler birlik içerisinde çalışmalı ve ilerleme kaydetmelidirler.”
Saraybosna’daki muhatabı, Bosna-Hersek Bakanlar Kurulu Başkanı Borjana Krišto, “Batı ittifakının mali desteğine duyduğu minnettarlığı dile getiriyor ve aynı zamanda ısrarla belirtiyor. Bosna-Hersek, MAP üyeliğine yönelik eylem planına katılan bir ülkedir ve bu aslında NATO tarafından Bosna-Hersek’in NATO üyesi olabileceğine dair siyasi bir karar olduğunun sinyalini vermektedir” dedi.
Bosna-Hersek Savunma Bakanı Zukan Helez, “Bir ülkenin bu kadar önemli iki toplantıya katılması ender rastlanan bir durumdur. Biri NATO zirvesinin hemen arkasında yani NATO Ortaklık Konferansı, diğeri ise NATO Sempozyumu’dur.” diye belirtti. Kendisi, NATO Silahlı Kuvvetlerinin hafif piyade taburunu övdü ve çok yüksek bir not verdi. Bosna-Hersek’in gelecek yıl iki önemli NATO toplantısına da ev sahipliği yapacağı belirtildi.
Stoltenberg, güvenlik açısından rolünü hayati olarak değerlendirdiği Bosna-Hersek Yüksek Temsilcisi ile de görüştü ve rolünün baltalanmasını ülkenin gerilemesi olarak nitelendirdi.
Stoltenberg, “Yüksek Temsilci olarak gösterdiğiniz çabalar bu ülkede birlik ve uzlaşma siyaseti açısından hayati önem taşıyor. Sizin konumunuzu baltalamaya yönelik herhangi bir girişim Bosna-Hersek’i ileriye taşımaz, aksine geriye iter” dedi.
NATO Sekreteri önceki gün Cumhurbaşkanlığı Konsey Üyeleri ile bir çalışma yemeği düzenledi. Konsey Üyesi Željka Cvijanović de oradaydı ve kendi duruşunu göstermek ve aynı zamanda Stoltenberg’in küresel jeopolitik eğilimler hakkında söyleyeceklerini dinlemek için geldiğini belirti.
Cvijanović, “Elbette bizim insanımız her daim birilerinin üyelik konusunda ısrar edip etmedikleriyle ilgileniyor. Konu kesinlikle NATO’ya üyelik değildi. Genel Sekreter’in NATO’ya üye olmak için hiçbir zaman baskı yapılmaması yönünde her ülkenin kararlı duruşu olduğunu” belirtti.

Bu içerik 20.11.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 12 kez okundu.