NATO: Yunanistan, Bulgaristan ve Romanya arasında askeri koridor oluşturuluyor

Resim
NATO’nun doğu kanadı boyunca uzanacak olan askeri koridor, Yunanistan ve özellikle Selanik ve Dedeağaç’ın daha fazla rol oynamasıyla hayata geçiriliyor. Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias önümüzdeki perşembe günü İttifak’ın 75. Yıldönümü Zirvesi çerçevesinde Bulgar mevkidaşı Atanas Zapriyanov ve Romanyalı mevkidaşı Angel Tilvar ile birlikte Uyumlaştırılmış Askeri Hareketlilik Koridoru (Harmonized Military Mobility Corridor) oluşturulmasına yönelik İlgi Mektubunu imzalayacak.

Rusya’nın Ukrayna’daki saldırıları tırmanırken ve İttifak’ın doğu sınırında savaş sesleri giderek daha yüksek sesle duyulmaya başlarken, üç ülke, Yunanistan, Bulgaristan ve Romanya, askeri personel ve varlıkların hem Avrupa içinde hem de dışında daha hızlı ve etkin bir şekilde hareket etmesini sağlayacak kolaylıklar sağlama konusunda anlaşmaya varacak. Mektubun imzalanması aynı zamanda Doğu Makedonya ve Trakya’nın jeostratejik konumunu daha da güçlendiren bir proje olan NATO yakıt ağının Kavala ve Dedeağaç’tan Bulgaristan ve Romanya’ya kadar uzatılmasını da teşvik ediyor. 

Kathimerini’nin edindiği bilgilere göre, üç savunma bakanı tarafından imzalanacak plan dört limanın ve bunlara ait altyapı ve ağların birbirine bağlanmasını öngörüyor. Oluşturulacak koridor, NATO’nun doğu sınırlarına yakınlıkları nedeniyle İttifak için stratejik dört şehir olan Selanik ve Dedeağaç’ı Bulgaristan’daki Varna ve Romanya’daki Köstence’ye bağlayacak. Üst düzey bir askeri kaynağın Kathimerini’ye yaptığı açıklamaya göre, “Dördünün de (şehirlerin) NATO’nun doğu kanadındaki Müttefik kuvvetlerin esnekliğine ve konuşlanma kolaylığına kararlı bir şekilde katkıda bulunan limanları, demiryolu ve karayolu ağları var”.

Metinde ana hatlarıyla belirtildiği üzere anlaşma, askeri güçlerin Avrupa içinde ve dışında bir yerden bir yere hareket edebilmelerini ve görevleri sırasında sınır karakollarını sorunsuz bir şekilde geçebilmelerini sağlayacak ve şu anda gerekli olan zaman ve bürokrasiyi önemli ölçüde azaltacaktır.

Uyumlaştırılmış Askeri Hareketlilik Koridorunun olanakları sadece ulaşım, limanlar ve ağlar ile kısıtlı değil. Aynı zamanda tesisler, tehditlere karşı işlevselliklerinin korunması, ilgili kurumlarla koordinasyon, devletlerarası anlaşmalar, güvenlik önlemlerinin yanı sıra konaklama, yemek, gümrük vb. konuları da kapsamaktadır.

Anlaşmanın en önemli yönlerinden biri, üç ülkeden birinin tehdit altında olması ya da saldırıya uğraması halinde daha hızlı müdahale ve yardım gönderilmesini sağlamasıdır.

Kaynak: https://www.kathimerini.gr/politics/foreign-policy/563115838/nato-stronetai-o-stratiotikos-diadromos-elladas-voylgarias-roymanias/ (Erişim tarihi, 08.07.2024).

Bu içerik 08.07.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 38 kez okundu.