“Müzakereler Açılıyor”, AB ve ABD: Tiran ve Üsküp’e Avrupa’yı güçlendirmede kilit rol

Resim

“Arnavutluk ve Kuzey Makedonya’nın AB yolunda ilerlemesi Avrupa kıtasının güçlenmesi için esastır.” ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ve AB’nın Dış Politika Başkanı Josaf Borell, Batı Balkanlar’ın iki ülkesiyle müzakerelerin başlatılmasının önemini ifade ettikleri ortak bir bildiride kendilerini bu şekilde ifade ettiler.
“Rusya’nın Ukrayna’ya karşı haksız saldırganlığının damgasını vurduğu Avrupa tarihinin bu kritik anında, Arnavutluk ve Kuzey Makedonya’nın AB yolunda ilerlemesi, Avrupa kıtası genelinde uyum ve istikrarı güçlendirmenin anahtarıdır.
İki üst düzey yetkili, “AB’nin ortak değerleri ve standartlarının rehberliğinde her iki ülke de üyelik yolunda bir sonraki adımı atmaya hazır.” dedi.
Ayrıca, Fransa’nın karşılıklı saygı, güven ve anlayışa dayalı olarak Üsküp ve Sofya’nın endişelerini dikkate alan müzakerelerin önündeki engelleri kaldırma önerisini desteklediklerini de ekliyorlar.
“Kuzey Makedonya Parlamentosu’nun egemen kararı ilerlemek için önemli olacak. Avrupa entegrasyonunun üzerine inşa edildiği bu yapıcı uzlaşma ruhu, tarihsel sürece dahil olan tüm taraflara ilham vermeye devam etmelidir.”
Avrupa Birliği ve ABD, Batı Balkanlar’da yakın işbirliğine olan bağlılıklarını ifade ediyorlar. Bildiriyi “İstikrar ve refahı sağlamak ve Avrupa-Atlantik geleceklerini gerçekleştirmek ortak hedef olmaya devam ediyor.” söylemiyle sonlandırıyorlar.

Bu içerik 09.07.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 69 kez okundu.