Muhalefetin engel olarak görmesine rağmen hükümet, Kuzey Makedonya Kilisesinin tanınmasını sağladı

Resim
Muhalefet, uzun bir süredir İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi Patriği Bartholomeos’un iktidardaki SDSM ve eski başbakan Zaev nedeniyle Kuzey Makedonya Kilisesini tanımayacağını ileri sürmekteydi. İktidarın yoğun gayretleri sonucunda dün, İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi, Kuzey Makedonya Kilisesini tanıdığını duyurdu. Patrik Bartholomeos liderliğinde toplanan konsilin dünkü oturumunda Sırp ve Rus kiliseleri tarafından tanınmayan kiliseyi, Yunanistan’ın “Makedonya” ismine ilişkin çekinceleri de dikkate alınarak, “Ohrid Kilisesi” ismiyle tanıma kararı alındığı duyuruldu.

2018 yılında Başbakan Zoran Zaev Patrik Bartholomeos’a mektup yazarak ülkenin on yıllarca süren kilise sorununun bir çözüme kavuşturulması yönünde talebini iletmişti. İki sene sonra da milletvekili Oliver Spasojevski ile birlikte Patrik ile bir görüşme gerçekleştirerek Ortodoks dünyasının ve inananların karşı karşıya olduğu tüm sorunlara çözüm bulmak için hoşgörü ve anlayış ruhu içerisinde diyaloğu teşvik etmeye devam etmesinin umulduğunu ifade etmişti.

Kuzey Makedonya Kilisesinin bağımsızlık talebi 2020 yılında da yinelenmişti. Tanınma, halihazırdaki Kuzey Makedonya Başbakanı Dimitar Kovaçevski’nin göreve başlamasıyla birlikte göndermiş olduğu mektuba cevap olarak gerçekleşti.

Kuzey Makedonya yönetimi, 1945 yılından bu yana kendi kilisesinin müstakilliği için çaba gösteriyordu. Sırp Ortodoks Kilisesi bünyesinde olan Makedon Ortodoks Kilisesi, 1956 yılında tercihini bağımsızlıktan yana kullanmış ancak tek taraflı olarak ilan ettiği otosefalliği tanınmamıştı.

Kaynak: https://www.vesti.mk/article/627a36d6075b2192ca78ccac, (Erişim tarihi, 11.05.2022).
Bu içerik 10.05.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 93 kez okundu.