Muhalefet, Varhelyi ile görüşmesi sonrasında: Beceriksiz hükümet yüzünden Bosna-Hersek 1,5 milyar avro kaybediyor

ResimBosna-Hersek muhalefet partilerinin liderleri bugün Avrupa Birliği Komşuları ve Genişlemeden Sorumlu Komisyon Üyesi Oliver Varhelyi ile bir araya geldi. Muhalefet liderleri yolsuzlukla mücadele ve Avrupa Komisyonu’nun 14 öncelikli isteğini yerine getirme konusunda Bosna-Hersek Federasyonu ve Sırp Cumhuriyeti Entitesi muhalefet partilerinin uyumlu ve ittifak hâlinde hareket ettiklerini belirttiler. Ayrıca mevcut hükümetin Bosna-Hersek’in içinde bulunduğu krizi çözebilecek kapasitede olmadığını, kendilerine söz verildiğinde onlara güvenmemeleri gerektiğini ve koalisyon partilerinin görüşmeler için doğru partner olmadıklarını söylediler.

Bosna-Hersek Sosyal Demokratlar Partisi (SDP) lideri Nermin Nikšić, Bosna-Hersek’teki durumla ilgili görüşlerini sunma şansları olduğunu söyledi. Aynı zamanda Avrupa Komiseri’nden “Krizler söz konusu olduğunda, olması gerektiği üzere yerel makamları finansal açıdan bir şeyler yapmaya itmek gerektiği” şeklinde beyanatta bulundu.
Nikšić, “Fiiliyatta kaybettiğimizi duyduk, çünkü “Vc” koridoru sorununu yeni yılda çözmeliyiz. Eğer bu çözülmezse bir buçuk milyar dolar kaybedeceğiz. Diğer finansal programların yolda olduğunu duyduk, ancak bizim gibi onlar da yerel yetkililerin bu konuda bir şeyler yapabileceği konusunda iyimser değiller. Toplantıda yüksek fikir birliğine vardık. Uluslararası toplum temsilcilerinden bizler için adil ve dürüst seçimlerde bulunmalarını istedik ve geri kalan noktalarda bunu nasıl ilerletebileceğimizi göreceğiz” dedi.
Sırp Demokrat Partisi (SDS) lideri Mirko Šarović, komisere bu hükümetin krizi ve birikmiş sorunları çözmesini bekleyemeyeceklerini söyledi.
Mirko Šarović, “Bir buçuk milyar avro kaybedeceğiz. Pencereden atacağız o paraları. Bu çok açık çünkü yatırımlar için para kaynağı elde etmek istiyorsanız reform yapmanız gerekiyor ki bunu ne yapabiliyorlar ne de uygulayabiliyorlar. Bence Varheyli Bosna-Hersek’ten şaşkın ayrılacak. Nereye geldiğini anlayacaktır.” dedi.
İyi Bir Gelecek İçin Birlik Partisi (SBB) lideri Fahrudin Radončić, Bosna-Hersek Federasyonu ve Sırp Cumhuriyeti Entitesi muhalefetinin mevcut durum hakkında ortak bir teşhis koymalarının çok önemli olduğunu söyledi.
Bizim Parti (Naša stranka) lideri Edin Forto, komisyon üyesine AB'nin ülkede işe yaramayacak çözümler önermemesi gerektiğini söyledi.
Demokratik İlerleme Partisi (PDP) lideri Branislav Borenović, Bosna-Hersek’teki kilit bölünmenin Avrupa yanlısı ve Avrupa karşıtı siyasi güçler arasında olduğunu ve “İktidar koalisyonunun Avrupa karşıtı ve yolsuzluktan yana olduğu tamamen açıktır” dedi.
Halk ve Adalet Partisi (Narodi Pravda) başkan yardımcısı Kemal Ademović, özel bir anlaşmaya varılmadığını ve ilerleme kaydedilmediğini söyledi.
Varhelyi daha önce Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı ve Bosna-Hersek Bakanlar Kurulu Başkanı Zoran Tegeltija ile de bir araya geldi.
Bu içerik 24.11.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 87 kez okundu.