Muhalefet, Sırp Cumhuriyeti Entitesi Ulusal Meclisini terk etti: Dodik’in önerisini saçmalık olarak görüyorlar

Resim

Muhalefet milletvekilleri, yetkilerin kendisine iadesini tartışan Sırp Cumhuriyeti Entitesi Ulusal Meclisi oturumunu terk etti. Demokratlar Partisi (SDS) lideri Mirko Šarović, oturumdan ayrılma kararına açıklık getirdi. Tüm bu süreci saçmalık ve seçim kampanyası olarak gördüklerini belirtti.

Daha öncesinde de Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi üyesi Milorad Dodik ve Sırp Cumhuriyeti Entitesi Başbakanı Željka Cvijanović'in yanı sıra muhalefet partilerinin yetkilileri Ulusal Meclis oturumunda konuşma yaptılar.

Šarović, “Teklifi verenleri dinledik ve vardığımız sonuç; onların niyetlerine destek olamayacağımız yönündedir. Zira bunun siyasi bir saçmalık olduğuna ve 2022’deki genel seçimlere hazırlık olduğuna inanıyoruz” dedi. Oylamaya katılmayacaklarını da ekledi.

Šarović, “Sırp Cumhuriyeti Entitesi halkı teklifi verenlerden umduklarını şimdiye kadar elde edemedi. Entiteye devredilecek yetkiler çerçevesinde birlik olma düşüncesi bir yana teklif edilme şekli dahi Sırp Cumhuriyeti Entitesi için bir tehlikedir.” dedi.

Bu durumun “yıkıma götüren bir politika” olduğunu ve bu durumun açık bir şekilde Bağımsız Sosyal Demokratlar Birliği Partisinin (SNSD) macerası olduğunu yineledi.

Demokratik İlerleme Partisi (PDP) Başkanı Branislav Borenović, bu tip mühim konuların neden seçim döneminin son yılında açıldığı sorusunu yöneltti. Sosyalistler Partisi (SPS) Başkanı Goran Selak, SPS’nin oturumda yer aldığını söyledi ve bunun güçlü bir Sırp Cumhuriyeti Entitesi için gerekli olduğunu dile getirdi.

Nenad Nešić, “Bu bir SNSD kampanyasıdır. Birliği sağlamak isteselerdi, bu oturumdan önce muhalefet partileri ile bir anlaşma yaparlardı. Demokratik Halk İttifakı (DNS), Sırp Cumhuriyeti Entitesi’nin savunucusudur ve öyle olmaya devam edecektir. Amacımız belki aynı ama yol aynı değil. Yetkilerin iadesi konusunda  hiçbir şey olmayacak.” dedi.

Bu içerik 10.12.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 57 kez okundu.