Moldova, ülkelerinde Rusya yanlısı bir darbe planında vatandaşlarının dahil olduğu şüphesiyle Sırbistan ve Karadağ’dan açıklama talep etti

ResimMoldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu, Pazartesi günü yaptığı açıklamada Sırbistan, Karadağ, Rusya ve Belarus vatandaşlarının Moldova’ya giriş yaparak ülkenin Avrupa Birliği yanlısı hükümetini devirip yerine Rusya kontrolünde bir hükümet kurma girişiminde bulunduklarını belirtti. Sandu, sivil görünümlü olan bu yabancıların askerî eğitim almış olduklarını, Moldova’da Rus yanlısı muhalefetin düzenlediği hükümet karşıtı protestolarını kullanarak darbe yapmaya çalıştıklarını ifade etti. Perşembe günü Sırbistan temsilcisi Partizan ile Moldova temsilcisi Sheriff arasında oynanacak UEFA Avrupa Konferans Ligi futbol müsabakası için Moldova’nın başkenti Kişinev’e gelen Sırp futbol taraftarları da “ülkeyi karıştırabileceklerinden ötürü” havalimanında bir süre tutulduktan sonra ülkelerine geri yollandı. Salı günü ise Moldova, güvenlik gerekçesiyle hava sahasını kapattı.

Sırbistan ve Karadağ, kendilerine herhangi bir darbe planından veya darbe planına dahil olan vatandaşlardan bahsedilmediğini açıkladılar. Moldova Cumhurbaşkanı’nın iddialarını reddeden Sırbistan Dışişleri Bakanı İvitsa Dacic, “Moldovalı yetkililerin sahip oldukları bilgileri derhal bizimle paylaşmalarını bekliyoruz, çünkü şu ana kadar onlardan herhangi bir bilgi almadık.” dedi. Karadağ Başbakanı Dritan Abazovic ise Moldova’nın bu iddialara ilişkin daha fazla bilgi paylaşması halinde bunları can kulağıyla dinleyeceklerini ifade ederek, “Bu konu hakkında ne bir bilgim var, ne de medyada konuşulanlar dışında bir şey duydum. Eğer böyle bir girişimde bulunacak insanlar varsa onlar muhtemelen sizin ülkenizdendir.” dedi. Kişinev’deki Cumhurbaşkanlığı kaynaklarının, Sırbistan ve Karadağ ile yaşanan bu sorunu diplomatik yollardan çözeceklerini medyaya bildirdiği iddia ediliyor.

Rusya da Moldova’yı yalanlayarak, vatandaşlarının dahil olduğu herhangi bir darbe planı hakkında bir kanıt bulunmadığını ifade etti.
 
Kaynak:https://balkaninsight.com/2023/02/14/serbia-montenegro-demand-explanation-after-moldova-coup-plot-claim/  (Erişim tarihi, 15.02.2023)
Bu içerik 14.02.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 49 kez okundu.