Modi ziyareti: Hindistan ile stratejik ilişki

Resim
Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis, Hintli mevkidaşı Narendra Modi’yi Başbakanlık ofisinde kabul etti. İki taraf arasındaki görüşmede ekonomi, savunma, kültür ve turizmin yanı sıra tarım sektöründe işbirliği -ki bu konuda taraflar arasında bir mutabakat zaptı da imzalandı- ve iklim değişikliği konularına odaklanan geniş bir işbirliği çerçevesi belirlendi. Mitsotakis Hindistan Başbakanını karşılarken yaptığı ilk açıklamalarda önümüzdeki dört yıl içerisinde ikili ticaretin iki katına çıkarılması hedefini ortaya koydu. Bunun önemi de Hindistan’ın dünyanın en büyük 5. ekonomisi olmasından da anlaşılmaktadır.
Mitsotakis, Yunanistan ve Hindistan’ın deniz güvenliğinin korunması, uluslararası hukuka ve Deniz Hukuku Sözleşmesine bağlılık konusunda tam bir uyum içerisinde olduklarını ve bunun Hint-Pasifik Okyanusundaki endişeleri göz önünde bulundurulduğunda Hindistan’ı da ilgilendiren bir husus olduğunu söyledi. Görüşmenin ardından gerçekleştirilen basın toplantısında iki Başbakan daha ayrıntılı açıklamalarda bulundu. Mitsotakis, kökleri Büyük İskender dönemine kadar uzanan ikili ilişkilerde “yeni bir başlangıç noktası”ndan söz etti. Daha sonra iki ülke ilişkilerini stratejik bir ilişkiye dönüştüren Ortak Deklarasyona atıfta bulundu. Bu bağlamda, iki ülke arasında doğrudan hava bağlantısı da ele alındı. Hindistan’ı bir “Asya devi” olarak tanımlayan Mitsotakis, Yunanistan’ın Avrupa’nın Hindistan’a açılan kapısı olabileceğini ve Hindistan ile Avrupa Birliği arasında iddialı bir serbest ticaret anlaşmasını açıkça ortaya koyacak olan kıtalararası bir yaklaşım için de fırsatlar yaratacağını söyledi.
Hindistan Başbakanı Modi ise “Başbakan ve ben ilişkilerimizi stratejik bir ilişkiye yükseltmeye karar verdik” diyerek savunma ve güvenlik, altyapı, tarım, eğitim, yeni ve gelişmekte olan teknolojiler ve becerilerin geliştirilmesi alanlarında ikili işbirliğini güçlendirdiklerini söyledi. Hatta “savunma ve güvenlik alanında hem askeri ilişkileri hem de iki ülke savunma sanayilerini güçlendirme” konusunda anlaşmaya varıldığını açıkladı. Modi ayrıca “becerilerin bir ülkeden diğerine transferini kolaylaştırmak istiyoruz ve bu nedenle yakında bir hareketlilik ve göç anlaşması imzalanmasına karar verdik” dedi.
Bu içerik 26.08.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 24 kez okundu.