Mitsotakis ve Blinken Gazze ve Kızıldeniz’deki gelişmeleri görüştü

Resim

Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken pazartesi günü telefonda Gazze Şeridi ve Kızıldeniz’deki gelişmelerin yanı sıra Husi saldırıları sırasında serbest dolaşıma ilişkin endişeleri ele aldılar.

Başbakan Mitsotakis’in bu hafta sonuna doğru Washington’u ziyaret etmesi planlanıyordu ancak makamı tarafından pazartesi günü H1N1 virüsüne yakalandığının duyurulması sebebiyle bu gezisi muhtemelen ertelenecek. Bu arada salı günkü kabine toplantısı da iptal edildi.

İran destekli Husi grubu, İsrail’in Gazze’yi bombalamasını protesto etmek için Kızıldeniz’deki hedeflerini ABD gemilerini de kapsayacak şekilde genişletme tehdidinde bulunurken ayrıca son dönemde Amerikan ve İngilizlerin Yemen’deki Husi tesislerine yönelik saldırılarına yanıt olarak da bu tehdidini tekrarladı.

Bu süreçte Yunanistan, Ortadoğu’daki savaş konusunda çok net bir duruş sergiledi ve Amerikan çıkarları açısından çok önemli kolaylıklar sağladı. ABD’nin çıkarlarını güçlendiren son Yunan hamlesi, Blinken’in ocak ayı başında Yunanistan’ın Hania Adası’na yaptığı ziyarette belirttiği gibi, Yunanistan’ın Kızıldeniz’deki ticari nakliye rotalarını korumaya yönelik “Refah Muhafızı Operasyonu”na katılması oldu.

Pazartesi günkü telefon görüşmesinde iki lider, şubat ayında Washington’da yapılması planlanan Yunanistan-ABD Stratejik Diyaloğu’nun yaklaşan turu öncesinde ikili konuları da ele aldılar.

Kaynak:https://www.ekathimerini.com/news/1229785/pm-talks-gaza-and-red-sea-developments-with-us-secretary-of-state-in-phone-call/ (Erişim tarihi 23.01.2024)

Bu içerik 22.01.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 18 kez okundu.