Mitsotakis ve ABD Dışişleri Bakanı arasında temas

Resim
Dün Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis ile ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken arasında yapılan telefon görüşmesinin odak noktasını Ortadoğu’daki son gelişmeler ve Gazze Şeridi’ndeki insani durum oluşturdu. Görüşme sırasında Mitsotakis, Yunanistan’ın Hamas terörizmini kınama ve İsrail’in kendini savunma hakkı konusundaki tutumunu yinelerken, Gazze Şeridi’ndeki sivillerin korunmasına ilişkin artan endişelerine bir kez daha değindi. Ayrıca Gazze Şeridi’nde çatışmalara insani araların verilmesi gerekliliğini ve insani yardım akışının devam etmesi gerektiğini vurguladı.
Aynı saatlerde ise tıbbi malzeme ve ilaç içeren bir Yunan insani yardım kargosu, bir sonraki aşamada Gazze Şeridi’ndeki sivillere ulaşmak üzere bir C-130 uçağıyla Mısır’daki El Arish havaalanına ulaştı. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, malzemenin ulaştığı sırada Yunanistan’ın Mısır Büyükelçisi askeri havaalanında hazır bulundu ve “yetkili Mısır makamlarıyla istişare ederek Yunanistan’ın insani yardımının Gazze’ye mümkün olan en hızlı şekilde ulaştırılması için gerekli düzenlemeler yapıldığı” belirtildi.
Günün daha erken saatlerinde ise Yunan Meclisi’nde düzenlenen Frankofoni Parlamenter Asamblesi Avrupa Bölgesi 35. Genel Kurulunda konuşan Yunan diplomasinin şefi Giorgos Gerapetritis, şunları söyledi: “Niyetimiz, ihtiyaç olduğu sürece bölgedeki kardeşlerimize yardım sağlamaya devam etmektir. Aynı zamanda ortaklarımızla birlikte insani yardımı doğrudan deniz yoluyla taşımanın yollarını araştırıyoruz. Önümüzdeki günlerde Paris’e giderek ortaklarımızla bu faaliyetlerin nasıl koordine edilebileceğini görüşmeyi planlıyorum”.

Bu içerik 07.11.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 31 kez okundu.