Mitsotakis tek başına iktidar için ikinci kez sandığa hazırlanıyor

Resim
Başbakan Kyriakos Mitsotakis liderliğindeki Yeni Demokrasi Partisi, 21 Mayıs Pazar günü düzenlenen seçimlerde tek başına iktidara gelecek oy oranına ulaşamasa da dört yıllık iktidar sürecinin ardından sandıktan oyunu artırarak çıktı.
Yeni Demokrasi, birinci partiye 300 sandalyelik parlamentoda fazladan verilen 50 sandalye uygulaması sayesinde Temmuz 2019’daki genel seçimlerde % 39,85’lik oy ile 158 sandalye kazanarak tek başına iktidar olmuştu.
Mitsotakis’in partisi, sistemin değiştiği ve birinci partiye fazladan sandalye verilmesi uygulamasının kaldırıldığı dünkü seçimlerde oylarını yaklaşık % 41’e yükselterek 146 sandalyenin sahibi oldu ancak tek başına iktidar için seçmenleri yeniden sandık başına götürmeyi hedefliyor.
Seçim sonuçlarına göre, Yeni Demokrasi tek başına hükümet kurmak için mecliste yeterli çoğunluğu sağlayamadı. Yeni seçim sisteminde, koalisyon kurulamaması halinde ve ikinci kez sandığa gidildiğinde, birinci partiye oy oranı % 25’i aşmak kaydıyla parlamentoda en az 20 sandalye verilmesi; oy oranında % 25’i aşan her yüzde 0,05’lik artış için fazladan bir milletvekilliği öngörülüyor. Bu sayı 50’ye kadar çıkabiliyor.
Bu durumda Mitsotakis’in önünde iki seçenek bulunuyor. Hükümet kurmak için gerekli beş sandalyeyi sağlayacak bir koalisyona gitmek ya da ikinci kez sandığa giderek, birinci parti için öngörülen fazladan sandalyeleri alıp tek başına iktidar olmak.
Mitsotakis, dün akşam resmi olmayan ilk sonuçların açıklanmasının ardından yaptığı açıklamada, sandıktan çıkan sonucu halkın güçlü bir iktidar istediği şeklinde yorumladı. Anayasanın öngördüğü koalisyon kurma sürecini yürüteceğini söyleyen Mitsotakis, “Yarından itibaren seçimler için çalışmalara başlıyoruz” diyerek aslında koalisyon sürecini başlamadan bitirmiş oldu.
Halkın Yeni Demokrasi’ye verdiği destekle “iktidarın çalışmalarına devam etmesini istediğine” işaret ettiği yorumunu yapan Mitsotakis, “Halk sandıkta, ilerleme ve cesur reformlar yolunda daha hızlı koşmamızı istedi” dedi.
Anayasaya göre, cumhurbaşkanının, seçimlerde en çok oyu alan üç partiye koalisyon çalışmaları için aldıkları oy oranına göre sırayla üçer gün süre tanıması öngörülüyor; ancak Mitsotakis’in ikinci kez sandığa gidilmesine göz kırpan dünkü açıklamasının ardından basında da her üç partinin de Cumhurbaşkanı’ndan koalisyon kurma görevini aldıkları gün görevi iade edeceği değerlendirmeleri yapılıyor.
 
Kaynak:https://gundemgazetesi.com/detayh.php?id=16257 (Erişim tarihi, 23.05.2023)
Bu içerik 22.05.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 36 kez okundu.