Mitsotakis-Sunak: Atina “İngiliz faulü” için ne diyor

Resim
İngiltere Başbakanı Rishi Sunak’ın, Yunanistan Başbakanı Kiriakos Mitsotakis’in BBC’ye verdiği röportajda Parthenon Heykelleri hakkında söyledikleri nedeniyle Mitsotakis ile yapacağı görüşmeyi iptal etmesi üzerine, Atina ve Londra arasında yaşanan diplomatik krizden birkaç saat sonra Yunan hükümeti bunu “İngiliz faulü” olarak nitelendirdi.
Mitsotakis’in dün yaptığı ve rahatsızlığını dile getirdiği açıklamanın ardından Maksim Sarayı, özellikle Avrupa düzeyinde liderler arasında “kelimenin tam anlamıyla eşi benzeri görülmemiş bir olaydan” söz ediyor.
Öte yandan, hükümet üyeleri bugün yaptıkları açıklamalarda “diplomatik uygunsuzluktan” bahsederek Downing Street’e yönelik seçim çıkarcılığı suçlamalarını bir kenara bırakırken, Mitsotakis’in programının önceden bilindiğini belirterek, Başbakanın İşçi Partisi ve Muhalefet lideri Keir Starmer ile görüşmesinin rol oynadığı ihtimalini reddediyorlar.
“Bu bir İngiliz faulü. Açıkçası İngiltere ile iyi ilişkiler içinde olmak istiyoruz. Aynı zamanda heykellerin Atina’ya iadesi konusunu da gündeme getirdik. 2021 yılında Kiriakos Mitsotakis ve Boris Johnson arasında gerçekleşen görüşmede de gündeme getirdik. Hem İngiltere Başbakanı hem de İşçi Partisi lideri ile yaptığımız görüşmede bu konuyu gündeme getireceğimiz açıktı. Kendisi de önceki gün verdiği röportajda bunu vurguladı.” ERT’ye konuşan Başbakanlık basın ofisi müdürü Dimitris Tsiodras, Yunanistan’ın pozisyonunun iyi bilindiğini ve bir şeyi tartıştığınızda ve farklı görüşler olduğunda herkesin kendi argümanlarını ifade ettiğini ve buna göre herhangi bir kararın alındığını ya da alınmadığını söyledi.
Tsiodras, “Uluslararası basında yer alan haberleri okuduğunuzda Sayın Sunak’ın takındığı tutumun desteklenmediğini, uluslararası medyanın eleştirel olduğunu görüyorsunuz. Yunanistan güçlü ve gururlu bir ülkedir ve Sayın Sunak’ın bu tutumunu kabul edemez. Bunun ötesinde, İngiltere ile iyi ilişkilere sahip olmak istiyoruz ve Atina’daki heykellerin yeniden birleştirilmesi gibi büyük bir hedefimize kesinlikle ulaşmak istiyoruz” dedi ve sözlerini tamamladı.
ERT’ye konuşan Londra’daki Yunan misyonunun katılımcılarından, uluslararası ekonomist ve Yeni Demokrasi Partisi üyesi Tasos Hatzivasiliou da “Açıkça ifade etmek gerekirse, Yunanistan ve İngiltere arasındaki ilişkiler kişilerin ya da partilerin ötesindedir. Bunlar ortak demokratik değerlere ve geniş bir yelpazede ortak çıkarlara dayanan ilişkilerdir” dedi.
Hatzivasiliou sözlerini “Gazze, Ukrayna, göç, ülkemizdeki ekonomik durum ve Yunanistan’ın son yıllarda yeniden kazandığı yatırım yapılabilir ülke notu ve elbette tüm bunların içinde Parthenon Heykelleri gibi tartışmamız gereken pek çok konu var. Bu tek taraflı bir gündem değildi, öyle olması da amaçlanmamıştı. Dolayısıyla Sayın Sunak’ın bu randevuyu iptal etme kararı, dediğim gibi İngiliz Hükümetini doğrudan ilgilendirmeyen bu süreci etkili bir şekilde siyasileştirmektedir. 2024 İngiltere’de bir seçim yılı, dolayısıyla bu, İngiliz tarafını bu diplomatik faulü yapmaya yönlendirdi. Açıklayıcı bir şekilde söyleyebilirsiniz. Ancak bu utanç verici; çünkü İngiliz ilişkileri sağlam. Stratejik derinliği olan güçlü bir dostluğumuz var” diyerek tamamladı.
 
Bu içerik 28.11.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 21 kez okundu.