Mitsotakis NATO Zirvesi’nden: Başka istikrarsızlığa gerek yok - Fırsatçı davranışlar geride kaldı

Resim
Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis NATO Zirvesi toplantısına katılmadan önce Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği perspektifi konusunda memnuniyetini dile getirirken Türkiye’nin bu konudaki tutumuna ilişkin imalarda bulundu. Yunanistan’ın NATO için istikrar sütunu olduğunu tekrar eden Mitsotakis İttifak içerisinde bu konjonktürde başka istikrarsızlık alanlarına izin verilemeyeceğini de ekledi.

Mitsotakis, “Bugün bir savaşın gölgesinde NATO Zirvesi’nde bir araya geliyoruz. Rus işgali jeopolitik zaman diliminde bir kesinti yarattı. NATO’ya yeni bir anlam veriyor ve bizim NATO altyapılarını güçlendirmek için daha hızlı hareket etmemizi mecbur kılıyor” dedi. “Günümüzde yeni jeopolitik sınamalarla karşı karşıyayız. Yeni stratejik konseptin girişinde egemenliğin, toprak bütünlüğünün, uluslararası hukuk ve insan haklarının korunması İttifak’ın değer yargıları çerçevesi olarak yer almaktadır” şeklinde sözlerine devam etti.

Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya üyeliği konusunda mutabakat sağlanması konusunda ise Mitsotakis “nihayet İttifak’ın geleceği için sağduyu kazandı ve bazı fırsatçı ve çıkarcı davranışlar geride kaldı” şeklinde yorumda bulundu. Son olarak Yunanistan’ın 1952 yılından itibaren NATO üyesi olduğunu söyleyen Yunanistan Başbakanı, Yunanistan’ın bütçesinin %2’sinden fazlasını savunma harcamalarına ayırarak hem ülkenin hem de İttifak’ın caydırıcılık gücüne katkıda bulunduklarını da belirtti.
 
Bu içerik 29.06.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 67 kez okundu.