Mitsotakis-Meloni görüşmesinde ikili ilişkiler, enerji işbirliği ve göç öne çıkıyor

ResimZaten sağlam olan Yunan-İtalyan ilişkilerinin özellikle ekonomi ve ikili enerji işbirliği alanlarında derinleşmesi ve genişlemesi, Başbakan Kyriakos Mitsotakis ile İtalyan mevkidaşı Georgia Meloni arasında perşembe günü Maksimos Malikanesi’nde düzenlenen çalışma yemeğinde ön plana çıktı.
Çalışma yemeğinde ayrıca hem ikili hem de Avrupa Birliği dahilinde, karşılıklı çıkarların çeşitli alanlarını kapsayan ve karşılaşılan ortak zorlukları ele alan ortak girişimler ele alındı. Acil göç meselesi konusunda her iki lider de entegre bir Avrupa göç politikasının gerekliliği konusunda hemfikir olup, sınır güvenliğinin öneminin yanı sıra üçüncü ülkelerden gelinmesini caydırmaya çalışırken kaçakçılık ağlarıyla da mücadele edilmesindeki mecburiyetleri vurguladılar.
Avrupa gündemi açısından ve yeni mali kurallara ilişkin tartışmalar sırasında Mitsotakis, en azından savunma maliyetlerinin AB üye devletlerinin açık hesaplamalarından hariç tutulmasının dikkate alınması gerektiğinin altını çizdi.
Toplantının sonunda Yunan başbakan ve İtalyan mevkidaşı, Yunanistan ile İtalya arasındaki Yüksek İşbirliği Konseyi’nin 2024 yılının ilk yarısında İtalya’da toplanması konusunda anlaşmaya vardı.
 
Bu içerik 01.09.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 30 kez okundu.