Mitsotakis Larisa’da MQ-9 Reaper’ları denetledi

Resim26 Şubat Pazar günü Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis ABD’nin Atina Büyükelçisi George Tsounis ile birlikte, Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Panagiotopoulos ise Fransız mevkidaşı Sebastian Lecornu ile birlikte eşzamanlı olarak iki farklı askeri havaalanına ziyaret gerçekleştirdiler.

Mitsotakis, en gelişmiş insansız hava aracı olarak tanımlanan ve Larissa 110. Savaş Filosu merkezinde faaliyet gösteren MQ-9 Reaper Amerikan casus uçaklarını denetledi. Burada yetkili Amerikalı filo komutanından 110. Savaş Filosu’nda bulunan 8 adet MQ-9 hakkında bilgiler aldı. Edinilen bilgilere göre Ukrayna savaşında oldukça faydalı olan söz konusu insansız hava araçları Baltıklara kadar oldukça geniş bir alanda faaliyet göstermektedir ve 20 saat boyunca uçabilmektedir.

Mitsotakis ziyareti sırasında yaptığı açıklamalarda Larisa’da bulunan insansız hava araçları ile Yunanistan-ABD arasındaki çok sıkı stratejik iş birliğinin bir örneğini gördüğünü ve aslında bu örneğin Yunanistan’ın jeostratejik ve jeopolitik öneminin ne kadar arttığının bir göstergesi olduğunu söyledi.

Yunanistan Savunma Bakanı ise Fransız mevkidaşı ile Tanagra Hava Üssü’nde 114. Savaş Filosu’nda bulunan Rafale ve Mirage 2000-5 savaş uçaklarını denetlediler. İki bakan Tanagra Hava Üssü’ne gider gitmez iki kişilik olan Rafale savaş uçağına bindiler. Oldukça samimi bir ortamda gerçekleşen ziyarete ilişkin olarak Yunanistan Savunma Bakanı Panagiotopoulos, “Yunan-Fransız ittifakının merkezi burada Tanagra’dadır. Çünkü Rafale ve Mirage savaş uçakları burada faaliyet göstermektedir” dedi.

Öte yandan 3 Mart tarihinde Tanagra Hava Üssü’ne 11. Rafale savaş uçağının geleceği açıklandı. 12. sinin yine Mart ayı içerisinde teslim edileceği de belirtildi. Rafale savaş uçaklarının ilkbahar itibarıyla NATO tarafından nihai onayının da gerçekleşeceği bildirildi.
 
Bu içerik 27.02.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 38 kez okundu.