Mitsotakis Doğu Akdeniz’e odaklanarak Kıbrıs’a gidiyor

Resim
Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis’in 26 Temmuz’da Kıbrıs’ı ziyaret etmesi planlanıyor. Kyriakos Mitsotakis’in Lefkoşa ziyaretinde Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides ile görüşmesinin yanı sıra İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun da katılacağı Yunanistan, Kıbrıs ve İsrail arasındaki üçlü konferansın da gerçekleştirilmesi bekleniyor.
İki Başbakan resmi görüşmelerden bir önceki günün akşamında adaya gideceği Türkiye-Batı ilişkilerindeki son gelişmeler ve bunların Doğu Akdeniz’deki genel gelişmeleri nasıl etkilediği ve Atina ile Tel Aviv arasındaki ikili ilişkiler gibi ortak ve karşılıklı çıkarları ilgilendiren konuları protokolün gerektirdiğinden daha özgürce tartışmak üzere eşlerinin de katılması muhtemel olan akşam yemeğinde bir araya gelmeleri de planlamalar içerisinde yer almaktadır.
Üçlü Konferans’ın özünde, Türkiye’nin yönelimleriyle ilgili yeni gelişmeler ışığında Yunanistan, Kıbrıs ve İsrail arasındaki ilişkileri güçlendirmesi ve siyasi diyalog çerçevesinde Ege’nin iki yakası arasında var olacağı açık olan -öncelikle diplomatik alandaki- yeni “bilek güreşinde” etkili olacaktır.
Öte yandan Kıbrıs adasının diğer kısmında ise Kıbrıs Barış Harekâtı yıldönümü törenlerine Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılacağı bilinmektedir.
Bilindiği üzere hâlihazırda Yunanistan ve Türkiye arasındaki farklılıkların giderilmesi ve iki ülke arasında, deniz alanlarının sınırlandırılması konusunun Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanı’na götürülmesi olasılığını da içeren, esaslı bir siyasi diyalog kurulması için çaba sarf edilen bir dönem yaşanmaktadır. Dolayısıyla, 49 yıl önce Kıbrıs’ta yaşananların anma etkinlikleri yoluyla “hatırlatılmasının” bu çabaya ne kadar yardımcı olacağı sorusu gündeme gelmektedir.

Bu içerik 20.07.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 82 kez okundu.