“Mitsotakis Berlin Sürecinin zirve toplantısında: Yunanistan’ın stratejik seçimi Batı Balkanların Avrupa perspektifi”

Resim

Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis, telekonferans yoluyla Almanya Cumhurbaşkanlığı himayesinde düzenlenen Batı Balkanlar için Berlin Süreci Zirvesi’ne katıldı.

Berlin Sürecinin amacı, bölgesel işbirliğini teşvik etmek ve diğerlerinin yanı sıra ekonomik kalkınma ve işbirliği yoluyla Batı Balkanlar’ın Avrupa perspektifini güçlendirmektir. Batı Balkanlardaki sürece katılan ortakların dışında, bazı Avrupa Birliği üyesi devletlerle (Yunanistan, Avusturya, Bulgaristan, Fransa, İtalya, Hırvatistan, Polonya, Slovenya) Birleşik Krallık ve Avrupa Komisyonu’nun da süreçte yer aldığı belirtilmektedir.

Berlin zirve toplantısının birleşik oturumunda Mitsotakis ve diğer liderler başlangıcından yedi yıl sonra bölgede Berlin Sürecinin başarıları, Batı Balkanlar’daki mevcut durum ve bölgesel işbirliği hakkında görüş alışverişinde bulundular.

Kyriakos Mitsotakis, Yunanistan’ın stratejik seçiminin, bilinen koşullar altında Batı Balkan ülkelerinin Avrupa perspektifi olduğunu ve olmaya devam ettiğini yineledi.

Yunanistan Başbakanı, Batı Balkanların sosyo-ekonomik kalkınmasına, bölge halklarının yakınlaşmasına ve Batı Balkanların üyelik sürecinin hızlandırılmasına büyük katkı sağlayan Berlin Sürecine ülkesinin özel bir önem verdiğinin altını çizdi.

Kyriakos Mitsotakis konuşmasında, Yunanistan’ın Arnavutluk ve Kuzey Makedonya ile sınırlarda kolaylıklar sağlayarak, Batı Balkanlar ve Avrupa Birliği arasında gerekli malların sorunsuz taşınması amacıyla Yeşil Koridorlar Girişimi’nin genişletilmesine yardım etmeye hazır olduğunu duyurdu.

Bu içerik 05.07.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 93 kez okundu.